Σε κίνηση σοκ για τα ελληνικά συμφέροντα προέβη η Αίγυπτος σχετικά με την οριοθέτηση οικοπέδων στην κούρσα ανεύρεσης υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο καθώς εκεί που στην κυβέρνηση πανηγύριζαν ότι έχουν τακτοποιήσει το ζήτημα της ΑΟΖ με την βορειο-αφρικανική χώρα και μάλιστα οχυρώνονταν η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας τελικά φαίνεται ότι η Αίγυπτος μάλλον χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να προσεγγίσει την Τουρκία.
Έχοντας πέρυσι τακτοποιήσει τη διάκριση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη διαγωνισμού για την εκμετάλλευση 24 οικοπέδων με πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων τόσο στη Μεσόγειο όσο και στον Κόλπο του Σουέζ και στην έρημο.
Το ζήτημα είναι ότι ένα από τα οικόπεδα στην Μεσόγειο διαγράφει την γραμμή χάραξης όχι με την Ελλάδα και όπως διευθετήθηκε, αλλά με την Τουρκία.
Ο τουρκικός εκβιασμός στην Αίγυπτο μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων (σύμμαχοι του Ερντογάν και πρόβλημα της κυβέρνησης Αλ Σίσι) οδήγησε τελικά στο αποτέλεσμα της έμμεσης προσέγγισης με την Τουρκία, με στόχο την ομαλότητα στο εσωτερικό της χώρας και την εξεύρεση νέων κοιτασμάτων.
Τι κέρδισε η Ελλάδα τελικά;
Να την “εκμεταλλευτεί” τελικά το Κάιρο να πιέσει την οριοθέτηση ΑΟΖ ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία ουσιαστικά σε διαπραγματεύσεις καθώς ουσιαστικά με την μέση γραμμή στην Ρόδο βρέθηκε η ελληνική ΑΟΖ χωρίς διευθέτηση στα δυτικά του 28ο μεσημβρινού και έχοντας ουσιαστικά καταπιεί το σύμπλεγμα του Καστελορίζου. Σκοπός να “κλείσει” το μάτι στην Τουρκία για μια νέα εφ’ όλης της ύλης προσέγγιση.
Η Αίγυπτος βάζοντας στην γεωπολιτική “ζυγαριά” την Ελλάδα την εγκατέλειψε, για να κερδίσει επανασύνδεση με την Άγκυρα.
Η Γενική Επιχείρηση Πετρελαίου της Αιγύπτου και η Αιγυπτιακή Εταιρία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου προσφέρουν σε νέα διαγωνιστική διαδικασία την εκμετάλλευση σε εννιά θαλάσσια οικόπεδα στη Μεσόγειο, καθώς και τρία οικόπεδα στον Κόλπο του Σουέζ και άλλα 12 στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα την Πέμπτη, πρόκειται για την πρώτη σχετική διαδικασία για φέτος και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου.