Η αμερικανική διακυβέρνηση υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι διαφέρει αρκετά από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η ξαφνική απεμπλοκή των Αμερικανών από το σπουδαιότατο έργο του αγωγού EastMed είναι κομιστής ραγδαίων ενεργειακών εξελίξεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Υπό το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στήριξή τους τον εν λόγω αγωγό και στρέφονται εναντίον του πετρελαίου, αλλά και του φιλικού προς το περιβάλλον φυσικού αερίου.
Ποιος λοιπόν είναι ο λόγος που υπαγορεύει αυτήν τους τη μεταστροφή; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Η Ρωσία, η οποία κυριαρχεί στον τομέα του φυσικού αερίου και συνιστά τον βασικό προμηθευτή των Ευρωπαίων, αφού έχει στη διάθεσή της επαρκείς ποσότητες και τους κατάλληλους αγωγούς για να το μεταφέρει.
Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον δημιούργησε κρίση του φυσικού αερίου με τον πόλεμο κατά του αγωγού ρωσικής κατασκευής, «Nord Stream II», αυξάνοντας τις τιμές στα ύψη και πετυχαίνοντας έλλειψη, την οποία πρόκειται να καλύψουν με το αμερικανικό LNG, το οποίο με αυτές τις τιμές δεν φαντάζει πλέον ακριβό.
Παράλληλα, οι Αμερικάνοι «μπλόκαραν» την δημιουργία του EastMed στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που σε αντίθετη περίπτωση θα σήμαινε και την εκμετάλλευση των πιθανών ενεργειακών πόρων από την Ελλάδα.
Και αν οι ενεργειακοί πόροι της χώρας μας αποδεικνύονταν ευμεγέθεις, η ΕΕ θα είχε ανακαλύψει και άλλη μία πηγή ενέργειας με το αμερικανικό LNG να ήταν αχρείαστο.
Πάντως, εάν οι ΗΠΑ πετύχουν τη δημιουργία μίας πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, τότε θα έχουν προκαλέσει τη διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μένοντας οι μοναδικοί ουσιαστικοί προμηθευτές.
Η Ουάσινγκτον θα έχει επιτύχει ολοκληρωτική κυριαρχία ακόμα και στην Γερμανία η οποία έχει «ανεξαρτητοποιηθεί» λόγω του φθηνού ρωσικού αερίου που ρέει από τον πρώτο αγωγό Nord Stream I.
Ως εκ τούτου, ενώ επιδιώκεται η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, οι ΗΠΑ δείχνουν ότι επιθυμούν την πλήρη ενεργειακή εξάρτησή της από αυτήν.
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να «χάσουν» οριστικά και την Τουρκία και γι΄ αυτό έχουν πέσει κατά πολύ οι τόνοι το τελευταίο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα στους διασυνδετήριους αγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, και λαμβάνοντας αποστάσεις από τον Εast Med, ο οποίος δεν είναι συμβατός με την κλιματική αλλαγή.