Και ενώ η εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία συνεχίζεται, ένας ναυτικός ψυχρός πόλεμος μαίνεται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 30 ρωσικά πολεμικά πλοία, όπως φρεγάτες, καταδρομικά, υποβρύχια και βοηθητικά πλοία έχουν σχηματίσει ένα αδιαπέραστο φράγμα πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο εκτείνεται από τις ακτές της Κριμαίας και νοτιοδυτικά έως τα ανοιχτά της Ρουμανίας, φτάνοντας ανατολικώς της Βάρνας στη Βουλγαρία.
Ο αντικειμενικός σκοπός των Ρώσων, μέσω αυτής της ιδιότυπης επιχείρησης αποκλεισμού της Ουκρανίας από τη θάλασσα, είναι η αποτροπή της εισόδου πολεμικών πλοίων άλλης χώρας ή ακόμη και εμπορικών πλοίων για προσέγγιση στην Οδησσό ή στις ακτές της πολιορκούμενης χώρας.
Πρόκειται για μία τρομακτική ναυτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς οι Ρώσοι κατόρθωσαν να διασχίσουν δίχως εμπόδια τα Στενά του Βοσπόρου, που ελέγχονται από την Τουρκία.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απαντήσει αρνητικά στα επανειλημμένα αιτήματα των Ουκρανών για κλείσιμο των Στενών, προκειμένου να εμποδιστεί η διέλευση των ρωσικών πλοίων. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «Αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου». Ως εκ τούτου, δόθηκε το πράσινο φως στον Πούτιν να συνεχίσει τη διατήρηση της ναυτικής παρουσίας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να μπορεί να συσσωρεύσει ακόμη περισσότερες ναυτικές δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία.
Η επιλογή του ναυτικού αποκλεισμού δεν είναι τυχαία, καθώς η Μόσχα έστειλε το μήνυμα για «στραγγαλισμό» της τροφοδοσίας των πόλεων της Ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να επιτείνει τις συνθήκες πολιορκίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ναυτική παρουσία της Ρωσίας είναι αρκετά ισχυρή και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας, στη βάση της Ταρτούς, που ελέγχεται από τους Ρώσους, υπάρχει ναυτική δύναμη τουλάχιστον 20 ρωσικών πολεμικών πλοίων, που περιλαμβάνει φρεγάτες και καταδρομικά πρώτης γραμμής.
Πάντως η Δύση εξέφρασε την ανησυχία της δια στόματος του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ να λέει πως «Ανησυχούμε για το μέγεθος της μαζικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας, της μεγαλύτερης που έχει δει η Ευρώπη από το 1945».