Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε για την ρωσική στρατηγική.
«Έχει αποφασίσει ο κ. Πούτιν θα σταματήσει τις στρατιωτικες επιχειρήσεις όταν διαπραγματευτεί με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει. Αυτός είναι ο τρόπος που επιβάλει στον ηττημένο τους κανόνες επίλυσης της κρίσης. Ακόμα και εάν ο Ζελένσκι κάνει μία συμφωνία με τους Ρώσους, είναι δύσκολο μία συμφωνία που έχει διαμελισμό της Ουκρανίας, να γίνει δεκτός από την ουκρανική κοινωνία και τον ουκρανικό στρατό. Στο επίπεδο της διπλωματίας φαίνεται πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Πράγματι ο Πούτιν κάνει τακτικούς ελιγμούς σε αυτό το στάδιο, γιατί όσο είναι σε εξέλιξη η ουκρανική αντίσταση, δεν μπορεί να επιβάλει το σύνολο των «θέλω» του», ανέφερε αρχικά.
«Αντιλαμβάνεται ότι μία συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει τώρα. Ο Πούτιν βασίζεται στην ολοκλήρωση της ουκρανικής επιχείρησης και μετά στην επιβολή των όρων του, παρά στο να έχει σε αυτή τη φάση ειρηνική διαχείριση της κατάστασης. Για την Οδησσό υπάρχει αγωνία από την πλευρά της Ευρώπης. Όλη αυτή η επιχείρηση από πλευράς Ρωσίας, δείχνει μία αγωνία στην ΕΕ, γιατί μπορεί να θεωρήσει ότι θα επιτεθεί και στη Μολδαβία.», πρόσθεσε.
«Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Υπάρχει η αίσθηση πως η Ευρώπη θεωρεί χαμένη την μάχη των Ουκρανών», συμπλήρωσε ο κ. Δεσποτόπουλος με αφορμή το πάγωμα του ευρωομολόγου.
«Με αφορμή το ευρωομόλογο υπάρχει μία ακινησία. Η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει σε μία λύση για τους πολίτες της στο θέμα της ακρίβειας. Όσο αφορά στις εκλογές, στο τραπέζι είναι δύο θέματα. Οι εκλογές και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η αντιπολίτευση βλέπει ότι μετά τον πόλεμο και την ύφεση της πανδημίας ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να τεθούν στο εκλογικό σώμα, διλήμματα, αλλά και το ζήτημα της σταθερότητας το οποίο θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός», σχολίασε ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα», Δημήτρης Χόνδρος.