Η πανδημία του κορωναϊού ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στο εγγύς μέλλον, καθώς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποίησαν το πόσο ευάλωτες είναι, καθώς το σύνολο των παραγωγικών μονάδων τους εδράζεται στην κομμουνιστική Κίνα.
Ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την αφορμή να προχωρήσει προς την αποδόμηση του κινεζικού οικονομικού μοντέλου, λόγω της φονικής πανδημίας του κορωναϊού, προκειμένου να καταστρέψει τις συμφωνίες του Πεκίνου σε ολόκληρη την υφήλιο.
Για περισσότερο από τριάντα χρόνια, παραγωγικές μονάδες από την Ιαπωνία, αλλά και τη Δύση, δραστηριοποιούνταν στην Κίνα, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη κλπ, με το Πεκίνο, ωστόσο, να έχει την «μερίδα» του λέοντος.
Πλέον οι Κινέζοι παράγουν τα δικά τους ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ διαπρέπουν στον τομέα της βιομηχανίας και της τεχνολογίας και ως εκ τούτου, είναι εμφανές ότι οι Δυτικοί «ενίσχυσαν» τον πιο μεγάλο αντίπαλό τους.
Έτσι, η Ιαπωνία σε ανακοίνωσή της προβλέπει την ενίσχυση της οικονομίας της ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό την μετακίνηση της βιομηχανικής παραγωγής των εργοστασίων της από την Κίνα προς άλλες χώρες.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική αποδυνάμωση της Κίνας, καθώς Γαλλία και Βρετανία ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει την παραγωγή της χώρας του πίσω στις ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια, δίνεται η δυνατότητα της επιστροφής των χωρών αυτών στην εθνική τους παραγωγή.