Σημαντικά Νέα

Κ. Γρίβας: Η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε Γεωπολιτικό «Φάντασμα» (Vid)

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλεσμένος στην εκπομπή Radio 98,4 με το Γιώργο Σαχίνη, εξήγησε πως η κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε Συμφωνία με την Κυβέρνηση της Τρίπολης συνιστά την πιο τρανή απόδειξη πως ο σκοπός της δεν περιορίζεται απλώς στην «εξαφάνιση» από τον χάρτη των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, αλλά και στο να δείξει ότι η Ελλάδα «δεν διαθέτει» εθνική κυριαρχία στην περιοχή, υπονοώντας ότι ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, παρεμβάλλεται μόνο η θάλασσα και όχι κάποια άλλη χώρα.

Με άλλα λόγια, οι πράξεις της Άγκυρας φανερώνουν ότι «δρα αυτόνομα» στην ευρύτερη περιοχή, επιθυμώντας τη μετατροπή της χώρας μας σε «προτεκτοράτο», σε ένα «γεωπολιτικό φάντασμα».

Απόσπασμα από την εκπομπή Radio 98,4 με το Γιώργο Σαχίνη, 03 Δεκεμβρίου 2019

Ο κ. Γρίβας εκτίμησε πως επικρατεί μία επικοινωνιακή κατάσταση προ-πολέμου από την πλευρά της Άγκυρας, στη βάση της οποίας κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ακραίες αμφισβητήσεις των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε μελλοντικό χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, αυτό που θα πρέπει άμεσα να πράξει η Ελλάδα είναι να στείλει το «μήνυμα» στους γείτονες πως οι τουρκικές ενέργειες πλέον έχουν παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» και ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει άλλη υποχώρηση εκ μέρους της χώρας μας, με την απάντηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να είναι συντριπτική.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

04 Μαρ 2019 2.24 μμ

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου…

23 Φεβ 2020 4.37 μμ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος…

21 Ιαν 2020 10.30 μμ

Το Υπουργείο Εξωτερικών…

23 Ιαν 2020 1.29 μμ

Ο δημοσιογράφος Παντελής…

22 Ιαν 2020 9.52 πμ

Ο τουρκικός ιστότοπος…

11 Φεβ 2020 12.16 μμ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος…