Η Ευρώπη καλείται να αναθεωρήσει την αμυντική της πολιτική και να επενδύσει σε ένα ισχυρό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας, αντίστοιχο με εκείνο που προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερικανικό σχέδιο, γνωστό ως «Χρυσός Θόλος για την Αμερική», έχει ως στόχο να εντοπίζει και να καταστρέφει πυραύλους προτού πλήξουν αμερικανικό έδαφος – ένα φιλόδοξο έργο, με τεράστιο οικονομικό βάρος ακόμα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι και η Ευρώπη είναι ευάλωτη σε τέτοιου τύπου επιθέσεις. Η Πατρίτσια Μπάζιλτσικ, ερευνήτρια σε think tank της Ουάσινγκτον, σημειώνει ότι χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία αναπτύσσουν προηγμένα όπλα μεγάλης εμβέλειας. Επομένως, η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει αδρανής.
Ο καθηγητής Ουίλιαμ Φόρστσεν προειδοποιεί για τους κινδύνους από πυραύλους EMP (ηλεκτρομαγνητικού παλμού), που θα μπορούσαν να παραλύσουν την ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη, προκαλώντας ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα και εν τέλει κοινωνική κατάρρευση.
Ο Τόμας Νέιγκι, άλλος ειδικός σε πυρηνικά και διαστημικά θέματα, υπογραμμίζει ότι σε μια πιθανή σύγκρουση μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία, η Μόσχα πιθανότατα θα βασιζόταν σε πυραυλικά πλήγματα από απόσταση, δεδομένων των περιορισμένων επίγειων δυνάμεών της. Ο πρώην στρατηγός Μπεν Χότζες προειδοποιεί ότι λιμάνια-κλειδιά, όπως το Αμβούργο, η Αμβέρσα και το Μπρεμερχάφεν, είναι πιθανοί στόχοι.
Παρά τον κίνδυνο, η αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη είναι χρόνια υποχρηματοδοτημένη. Πολλές χώρες έχουν παραχωρήσει κρίσιμο εξοπλισμό στην Ουκρανία, αφήνοντας σημαντικά κενά στην ίδια την ήπειρο.
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασπίδα του Ουρανού (ESSI), που προτάθηκε το 2022 από τον Όλαφ Σολτς, φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό. Ήδη 24 χώρες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, το οποίο επιδιώκει την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας. Ωστόσο, το ESSI θεωρείται μικρής κλίμακας σε σύγκριση με τον «Χρυσό Θόλο».
Το αμερικανικό σχέδιο κοστολογείται στα 175 δισ. δολάρια, με την παρούσα πρόταση προϋπολογισμού να προβλέπει ήδη 25 δισ. για την πρώτη φάση. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Κογκρέσο εκτιμά πως μόνο το διαστημικό σκέλος του έργου ίσως κοστίσει έως και 540 δισ. δολάρια.
Το μέλλον του προγράμματος εξαρτάται από πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Αν και η προεδρία Τραμπ το προωθεί επιθετικά, δεν είναι βέβαιο αν επόμενες κυβερνήσεις θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική γραμμή. Πάντως, ο Φόρστσεν δηλώνει πως οποιαδήποτε επένδυση στην αμυντική ασφάλεια είναι απολύτως απαραίτητη, ανεξαρτήτως ηγεσίας.