«Στο Καζακστάν χτυπήθηκε η Τουρκία», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία βλέπει ότι γίνονται προσπάθειες να μην “εκτουρκιστεί” η κεντρο-ασιατική χώρα.
Την ίδια στιγμή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Regnum, προειδοποιεί πως όλα μπορεί να φουντώσουν ξαφνικά και στην Τουρκία, καθώς υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των δύο χωρών στα εσωτερικά προβλήματα.
Ο Μπούνιαμιν Γεσίλ, Τούρκος πολιτικός επιστήμονας και ειδικός για την Κεντρική Ασία, ισχυρίζεται ότι δεν συμφωνεί με αυτούς που πιστεύουν ότι δήθεν «μέσω του Καζακστάν ορισμένες δυνάμεις έπληξαν μόνο τη Ρωσία για να την αποδυναμώσουν και να τορπιλίσουν την ενσωμάτωση στον μετασοβιετικό χώρο». Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήγμα δέχεται και η Τουρκία.
Ως εκ τούτου, καλεί να δοθεί προσοχή στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της νέας ένωσης, της Ενωσης Τουρκικών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη και αφορούσε στη μετάβαση της καζακικής γλώσσας στο λατινικό αλφάβητο, την οργάνωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την απλούστευση των διαδικασιών τελωνειακού ελέγχου, με σκοπό να σχηματιστεί μια οικονομική και στρατιωτικοπολιτική συμμαχία μεταξύ Καζακστάν και Τουρκίας. Μία λοιπόν «παρέμβαση της Ρωσίας θα τη βλάψει με την ευρεία έννοια».
Τα πρόσφατα ταραχώδη γεγονότα στο Καζακστάν είναι πιθανό να διαρκέσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα, με την Άγκυρα να υποπτεύεται ότι αυτό το παιχνίδι παίζεται από ένα συγκεκριμένο τμήμα της ελίτ του Καζακστάν. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Καζακστάν» και «αποδίδει μεγάλη σημασία στη σταθερότητα ενός φιλικού κράτους».
Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος για αυτά τα γεγονότα;
Η διοίκηση του Καζακστάν κάλεσε τη Ρωσία για βοήθεια. Η αύξηση του φυσικού αερίου ήταν απλώς μια δικαιολογία, καθώς το έδαφος για την εισβολή στη χώρα από τους Ρώσους είχε ουσιαστικά προετοιμαστεί.
Μήπως λοιπόν, είναι οι Ρώσοι που προετοίμασαν τις διαδηλώσεις, μοίρασαν όπλα στον λαό, άνοιξαν πυρ από τα παράθυρά τους και τελικά αυτο-κλήθηκαν «για να σώσουν το Καζακστάν από το χάος στο οποίο έχει περιέλθει»;
Η Ρωσία έθεσε 4 προϋποθέσεις στην έκκληση του Καζακστάν για βοήθεια:
- Αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας,
- Εκ νέου αποδοχή της ρωσικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας,
- Ανοίγεται ο δρόμος για τη Ρωσία για να αποκτήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα,
- Παροχή αυτονομίας στις ρωσικές μειονότητες.
Η Ρωσία φαίνεται ότι παίζει ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι στην Κεντρική Ασία. Αυτό είναι πλήγμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να συσπειρώσει τον τουρκικό κόσμο. Χτυπήθηκε η Τουρκία στο Καζακστάν.