Breaking News

Ευρώπη στη Ρωσία: “Εισβάλετε στην Ουκρανία και θα γίνουμε όλοι μέλη του ΝΑΤΟ”

Ένα άρθρο που υπογράφει ο Andreas Kluth με τίτλο «Ευρώπη στη Ρωσία: Εισβάλετε στην Ουκρανία και θα γίνουμε όλοι μέλη του ΝΑΤΟ», δημοσιεύτηκε μόλις χθες στο Bloomberg  και στην Washinghton Post.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, που βασίστηκε στην ετήσια ομιλία για το νέο έτος του Φινλανδού προέδρου Σάουλι Νιινίστο, θεωρείτε πως  «Και οι έξι ουδέτερες χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Ιρλανδία, Κύπρος και Μάλτα), που συνδέονται στρατιωτικά με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να ανατρέψουν το τελεσίγραφο που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Δύση και να του εξηγήσουν πως Αν επιτεθεί, θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, ο Νιινίστο απλώς υπενθύμισε στους Φινλανδούς πως «το περιθώριο ελιγμών και η ελευθερία επιλογής περιλαμβάνουν επίσης τη δυνατότητα στρατιωτικής ευθυγράμμισης και υποβολής αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν εμείς οι ίδιοι το αποφασίσουμε. Αυτή η ελευθερία επιλογής είναι ακριβώς αυτό που θέλει να αρνηθεί ο Πούτιν σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία ή η Γεωργία».

Πάνω απ’ όλα, ολόκληρη η ΕΕ  στέλνει ένα μήνυμα στον Πούτιν: «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθειά σας να επιστρέψετε σε σφαίρες επιρροής και δύναμης. Δεν θα επιτρέψουμε ξανά στις μεγάλες δυνάμεις να αποφασίσουν μεταξύ τους την τύχη των μικρότερων εθνών».

«Εάν βάζετε την ουδετερότητα πάνω από όλα, μας βάζετε όλους στο έλεος του Πούτιν. Εάν ο Πούτιν πάρει την υπόδειξη και υποχωρήσει (προς το παρόν) στην Ουκρανία, οι ουδέτερες χώρες μπορούν πάντα να περιμένουν. Αλλά μακροπρόθεσμα, η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έχει νόημα ούτως ή άλλως», ανέφερε ο Φινλανδός πρόεδρος.

«Η ένταξη όλων των χωρών της ΕΕ στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εν μέρει και τα δύο προβλήματα. Οι Ευρωπαίοι θα γίνονταν ενιαίο, περισσότερο ή λιγότερο συνεκτικό μπλοκ εντός της δυτικής συμμαχίας. Τόσο η ΕΕ όσο και η Δύση θα ήταν πιο ισχυρές ως αποτέλεσμα».«Στην πραγματικότητα, αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να κρατήσει τη θέση της στο τραπέζι των μεγάλων δυνάμεων και να ληφθεί σοβαρά υπόψη — ακόμη και από τον ίδιο τον Πούτιν».