Breaking News

Στέλιος Φενέκος – Γιατί δεν καταρρέει η τουρκική οικονομία

Ο κ. Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος του πολεμικού ναυτικού ε.α. σε άρθρο του για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, εξήγησε γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να «πέσει» τόσο εύκολα, αναλύοντας τους βασικούς λόγους.

Αδιαμφισβήτητα, η οικονομική κρίση στη γείτονα είναι υπαρκτή κυρίως λόγω των κακών πολιτικών επιλογών, ωστόσο, παραδέχτηκε πως στην Τουρκία υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου αυτή να ξεπεραστεί και να επιστρέψει σε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Φενέκος βασιζόμενος στα μακρο-οικονομικά στοιχεία της γείτονος έγραψε ότι το κλίμα στην τουρκική οικονομία μπορεί να αντιστραφεί καθώς:

  • Υπάρχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη (9% πέρυσι και με πρόβλεψη από το ΔΝΤ ότι θα παραμείνει μεταξύ 8-15% μέχρι το 2026),
  • ο νεότατος πληθυσμός ακολουθεί αυξητική τάση (ο Μ.Ο. των Τούρκων πολιτών είναι τα 31,5 έτη)
  • υπάρχει μικρό ποσοστό ανεργίας,
  • υπάρχει μεγάλη παραγωγική δυνατότητα (σε αυτή την τεράστια χώρα),
  • δεν έχει πολύ υψηλό χρέος (γύρω στο 40%),
  • ο τουρισμός παρουσιάζει ανάπτυξη (κυμάνθηκε στο 182% πέρυσι και θα αυξηθεί με τις νέες ισοτιμίες),
  • υπάρχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που βελτιώνει το ισοζύγιο (παρά την αύξηση των τιμών των εισαγομένων προϊόντων και πρώτων υλών),
  • πραγματοποιείται πληθώρα ξένων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία που φαίνεται με τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδυθεί σε παραγωγικές δραστηριότητες από πολλές χώρες της ΕΕ (οι οποίες επ’ ουδενί θα ήθελαν να καταρρεύσει η Τουρκική οικονομία).

Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ο Ερντογάν ήταν αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ, τα δυτικά κεφάλαια έρρεαν άφθονα προς τη χώρα του, τροφοδοτώντας την οικονομία, πάνω στην οποία στηρίχθηκε και η επεκτατική πολιτική του τούρκου προέδρου.

Από την στιγμή όμως που ο Ερντογάν προσπάθησε να μειώσει τον βαθμό εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ και άρχισε να βελτιώνει τις σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα, επιχειρώντας να διαδραματίσει μεγαλύτερο και πιο ανεξάρτητο διεθνή ρόλο, τα διεθνή κεφάλαια έγιναν πολύ πιο επιφυλακτικά, οι εισροές μειώθηκαν και η συναλλαγματική κρίση πυροδότησε σημαντικά προβλήματα στην Τουρκική οικονομία.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

17 Ιαν 2020 9.13 πμ

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο…

30 Δεκ 2019 8.49 μμ

Ο Φόλκερ Πέρτες διευθυντής…

20 Φεβ 2020 10.32 πμ

Ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού…

21 Ιαν 2020 10.30 μμ

Το Υπουργείο Εξωτερικών…

18 Ιούλ 2020 3.28 μμ

Η Τουρκία προχωράει στην…

21 Ιαν 2020 12.09 μμ

Πριν από λίγο, σε μία άνευ…