Η συζήτηση που ξεκίνησε στο Βερολίνο θα συνεχιστεί με μία νέα Διάσκεψη, αυτή τη φορά στη Γενεύη, όπου θα κληθούν να δώσουν το παρόν εκπρόσωποι των δύο εμπλεκομένων πλευρών, ήτοι της κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χ. Χαφτάρ, για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει εποπτικό ρόλο, στη βάση όσων συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται στο πηδάλιο, κρατώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς, καθώς ακόμη εξετάζεται κατά πόσο θα είναι δυνατή η εφαρμογή της «εκεχειρίας» στην περιοχή και η τήρηση του εμπάργκο των όπλων. Όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ, αυτό που προέχει είναι ο «τερματισμός» των στρατιωτικών ενεργειών των δύο αντίπαλων πλευρών, με την παράλληλα, δέσμευση από τις χώρες για τήρηση του εμπάργκο, που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 2011.
Από την πλευρά του, ο κ. Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, απέδωσε θετικό πρόσημο στις προσπάθειες της Διάσκεψης για κατάπαυση του πυρός, εκθειάζοντας την ικανότητα του Ρ.Τ. Ερντογάν υιοθέτησης μίας ευέλικτης και αποτελεσματικής διπλωματίας, η οποία θα έχει ως στόχο της την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε πως ο στόχος της Ε.Ε. είναι ο διάλογος, για την «εξεύρεση» των τρόπων, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η οριστική κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λιβύη. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η υποστήριξη των Ευρωπαίων στην προοπτική ειρήνευσης στη βορειο-αφρικανική χώρα, οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες θα «εποπτεύουν» την «εκεχειρία», ενώ δεν παρέλειψε να πει πως η ναυτική παρουσία στις ακτές της Λιβύης θα πρέπει να επαναληφθεί.