Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα είναι στο πλευρό τους.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρει το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου «Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε καθαρά ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αντιδράσουν αποφασιστικά, εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Ζελένσκι στο twitter: «Εκτιμάμε την ακλόνητη υποστήριξη της Ουκρανίας από πλευράς των ΗΠΑ. Προχωράμε από κοινού η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης».
Στις 9 και 10 Ιανουαρίου, Μόσχα και Ουάσινγκτον εκκινούν τις συνομιλίες για το ζήτημα της Ουκρανίας στη Γενεύη με τις δύο πλευρές να εκπροσωπούνται από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν και Πούτιν, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι: «Είπα καθαρά στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα υιοθετήσουμε πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις και θα αυξήσουμε την πίεσή μας στην Ευρώπη, μαζί με τους συμμάχους μας στο NATO. Ήμασταν σαφείς: δεν μπορεί, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία».
Η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι απειλεί την Ουκρανία με νέα εισβολή, έπειτα από αυτή στην Κριμαία το 2014 και ότι κινεί τα νήματα του πολέμου μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού που ξέσπασε στο Ντονμπάς την ίδια χρονιά. Από την άλλη, για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή.
Πάντως, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για την συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ σημείωσε πως η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος».