Σημαντικά Νέα

Α. Συρίγος: «Η Τουρκία κεντράρει στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου» (video ηχητικό)

O καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον 98.4, εξήγησε πως το σύνολο των κινήσεων της Τουρκίας, αλλά και των αναβαθμισμένων προκλήσεων, όπως η πρόσφατη με το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική της Τουρκίας, με επίκεντρο το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο αισθάνεται ότι έχει βγει εκτός.

Παράλληλα, ο κ. Συρίγος επεσήμανε ότι είναι έκδηλος ο προβληματισμός με την δραματική αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του ζητήματος του συμπλέγματος του Καστελόριζου, σημειώνοντας ότι οι γεωπολιτικές ταχύτητες έχουν αλλάξει θεαματικά στην περιοχή μας.

Συγχρόνως, έκανε λόγο για την αδυναμία χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής στην Ελλάδα, αφού υιοθετούμε τη λογική της αδράνειας στη στρατηγική του 1999  περί ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., όταν μάλιστα από το 2016 με το Brexit, κανείς στην Ε.Ε. και στην Τουρκία, πιστεύει πως η επικείμενη αποχώρηση της Αγγλίας   «ισοφαρίζεται» με ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας.

Απόσπασμα από την εκπομπή Radio 98.4, με το Γιώργο Σαχίνη, 28.03.2019