Breaking News

Ρώσοι ειδικοί προειδοποιούν: «Ο πόλεμος Ρωσίας – Τουρκίας για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι πολύ μακριά»

Η Μαύρη Θάλασσα μετατρέπεται ταχύτατα σε σκηνικό γεωπολιτικής έντασης, καθώς η Τουρκία φαίνεται να προετοιμάζεται για ενεργότερη ανάμιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Κονσταντίν Σίβκοφ, η Τουρκία δεν θα μπορέσει να παραμείνει ουδέτερη για πολύ, καθώς τα στρατηγικά της σχέδια για την περιοχή είναι πλέον ξεκάθαρα. Η Άγκυρα στοχεύει στην κυριαρχία της Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας διαρκώς το ναυτικό της με 31 νέες μονάδες πολεμικών πλοίων.

Η ρωσική πλευρά προειδοποιεί πως η ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο δυνάμεων, η οποία έχει οδηγήσει σε πάνω από δέκα πολέμους στο παρελθόν, ίσως να αναζωπυρωθεί. Παρά τις διπλωματικές ισορροπίες μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, η συνεργασία μοιάζει εύθραυστη. Η Τουρκία αποκτά πλεονέκτημα στη θάλασσα και απειλεί την ρωσική ναυτική παρουσία στην περιοχή.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει υποστεί βαριές απώλειες. Καταδρομικά, φρεγάτες και αποβατικά έχουν πληγεί σοβαρά από ουκρανικά πυραυλικά και μη επανδρωμένα μέσα. Η Ρωσία αναγκάστηκε να μετακινήσει μεγάλο μέρος του στόλου της σε λιμάνια όπως το Νοβοροσίσκ και την Αμπχαζία, υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, κορυφαίο πρόσωπο της ρωσικής άμυνας, επισημαίνει ότι η Δύση επιχειρεί να παρουσιάσει το ρωσικό ναυτικό ως ηττημένο, εκμεταλλευόμενη την αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων. Παράλληλα, προειδοποιεί πως η Ρωσία δεν θα ανεχτεί μόνιμη παρουσία δυνάμεων εκτός της περιοχής, επικαλούμενος τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία ρυθμίζει τη ναυσιπλοΐα στα τουρκικά στενά.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, αναπτύσσει ταχύτατα τις ναυτικές της δυνατότητες. Το ελαφρύ αεροπλανοφόρο Anadolu, η φρεγάτα «Κωνσταντινούπολη», και τα νέα σχέδια για πυρηνικά υποβρύχια και ένα νέο υπερ-αεροπλανοφόρο, αποκαλύπτουν τις φιλοδοξίες της για παγκόσμια παρουσία. Τα τουρκικά ναυπηγεία εργάζονται εντατικά, με τουλάχιστον 31 πολεμικά σκάφη υπό κατασκευή.

Ρώσοι ειδικοί θεωρούν πως οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν δεν περιορίζονται στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά επεκτείνονται και σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αν η Άγκυρα επιδιώξει να μπλοκάρει άλλες δυνάμεις στην περιοχή, όπως Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο, η κατάσταση μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί σε γενικευμένη σύγκρουση.

Η Ρωσία από την πλευρά της διατηρεί ισχυρά στρατηγικά μέσα όπως οι πύραυλοι Kinzhal και Onyx και προειδοποιεί πως δεν αποκλείεται ακόμη και επίδειξη ισχύος με μη πυρηνικά πλήγματα – π.χ., στο φιδονήσι (Ζμέινι) – ώστε να αποθαρρυνθούν πιθανές προκλήσεις.