Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον η χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς όπως ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «προετοιμαζόμαστε για τη χερσαία επιχείρηση», με σκοπό την καταστροφή της στρατιωτικής διοίκησης της Χαμάς.
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «ο χρόνος της επιχείρησης αποφασίστηκε ομόφωνα από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ», δίχως ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες της επικείμενης εισβολής για την προστασία των ισραηλινών στρατιωτών, αλλά και δίχως να παραλείψει να απειλήσει τους μαχητές της Χαμάς, λέγοντας πως «όλοι τους είναι καταδικασμένοι».
Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του ανέφερε πως ο ίδιος δεν απαίτησε από τον πρόεδρο Νετανιάχου την καθυστέρηση της πιθανολογούμενης χερσαίας επίθεσης στη λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της οργάνωσης.
«Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το απαίτησα. Αυτό που του είπα, είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal το Ισραήλ έχει συμφωνήσει με το αίτημα των ΗΠΑ να καθυστερήσει η εισβολή, προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία την αντιπυραυλική άμυνα στην περιοχή για την προστασία των στρατευμάτων τους που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ, τη Συρία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν από το Κάιρο στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι εκτίμησε πως «θα ήταν λάθος μίας μαζική χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό».
Ωστόσο, η επέμβαση σε χερσαίο επίπεδο, εάν πρόκειται για τη στοχοθέτηση των τρομοκρατικών οργανώσεων κατά τρόπο απόλυτα προσδιορισμένο, είναι μια επιλογή που του ανήκει, που ανταποκρίνεται στον ορισμό (του διεθνούς δικαίου), δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» και στην «προστασία» του πληθυσμού του, «σε ένα πλαίσιο που είναι αυτό του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού».
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Τύπου, ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε από την πλευρά του το Ισραήλ να αποφύγει μια «χερσαία εισβολή στη Γάζα», καθώς αυτή θα προκαλέσει «μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».