Breaking News

Ορκωμοσία Μπάιντεν – Τι φέρνει για την Ελλάδα & τον κόσμο η “αλλαγή σκυτάλης” στο Λευκό Οίκο

Ενόψει της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του Μπάιντεν μετά και τη σημερινή ορκωμοσία, εστιάζουμε στους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής του. Τι πρέπει να αναμένει η Ελλάδα από την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο;

«Δεν θα είναι πρώτη του προτεραιότητα η Ελλάδα, θα προσπαθήσει να ανορθώσει την αμερικανική οικονομία που βουλιάζει εν μέσω κορονοϊού» 
εκτιμά, μιλώντας στο Sputnik, o Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο.

Οι στόχοι των ΗΠΑ με Ελλάδα και Τουρκία

Όπως υποστηρίζει, οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν πρώτα με τις σχέσεις με την Τουρκία και εν συνεχεία θα ασχοληθούν με την Ελλάδα.

Ένα μορατόριουμ στην ενεργοποίηση των S-400 από την πλευρά της Τουρκίας θα είναι μια βασική επιδίωξη της νέας πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, εκτιμά και προσθέτει:

«Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να επαναφέρουν το πρόγραμμα των F-35 και αν ο Ερντογάν δεν αποδειχθεί πραγματικά μαξιμαλιστής ως προς εκείνες, τότε οι σχέσεις των δύο κρατών μπορεί να μπουν σε μια πορεία εξομάλυνσης. Όσο αυτές εισέρχονται σε μια τέτοια τροχιά, τόσο θα αυξηθεί ενδεχομένως η πίεση προς την Ελλάδα να αποδεχθούμε ορισμένες τουρκικές επιδιώξεις, τουλάχιστον ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις».  

Την ίδια στιγμή, ο αναλυτής αναφέρεται στο ενδεχόμενο μιας αμερικανικής πολιτικής «τύπου Κλίντον», όπως τη χαρακτηρίζει, περιγράφοντάς τη ως «μια πολιτική όπου αποφεύγονται τα θερμά επεισόδια, αλλά με ένα σημαντικό αντίτιμο για την ΕλλάδαΤην αποδοχή τετελεσμένων».

«Θα φανούν πολλά από τις πενταμερείς διαπραγματεύσεις (σ.σ. υπό τον ΟΗΕ για την Κύπρο). Δεν θα ήταν απίθανο να “ζυμώνεται” κοινή λύση για το Κυπριακό μαζί με το Αιγαίο».

Οι προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική Μπάιντεν

Αν η Τουρκία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας αμερικανικής πολιτικής, τότε η Ρωσία φαίνεται να βρίσκεται ακόμα υψηλότερα.

Όπως εκτιμά ο κ. Τζήμας, ο βαθμός του αμερικανικού παρεμβατισμού θα φανεί κατά το πρώτο τρίμηνο της προεδρίας Μπάιντεν.

Αναφορικά με τη Ρωσία, το ερώτημα που τίθεται είναι «αν θα κυριαρχήσει ο αντιρωσισμός των Δημοκρατικών».

«Η ανάλυση των συστημικών αμερικανικών μέσων για τον φορητό υπολογιστή που εκλάπη από την Πελόζι και “πωλήθηκε στη Ρωσία” προδιαθέτουν για τέτοιες καταστάσεις» υποστηρίζει.

Πράγματι, όπως έγινε γνωστό, οι αμερικανικές Αρχές ερευνούν αν μια γυναίκα έκλεψε laptop ή έναν σκληρό δίσκο από το γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο, προ ολίγων ημερών και στη συνέχεια φέρεται να προσπάθησε να πουλήσει τη συσκευή στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατά τον αναλυτή, αυτή ήταν τουλάχιστον η εικόνα που προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

«Φαίνεται ότι θα υπάρξει μια σαφέστατη αντιρωσική στροφή, που ήδη ήταν υπαρκτή όμως λειαινόταν από την επαφή Τραμπ και Πούτιν. Πλέον το κλίμα θα είναι ακόμα πιο σκληρό».

Στο πλαίσιο του αντιρωσισμού, δεν είναι απίθανο το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στα σύνορα της Ρωσίας, ως μια μορφή πίεσης. Κλειδί σε αυτό θα είναι η τριβή Ρωσίας και ΗΠΑ στα ζητήματα όπου εμπλέκεται η Τουρκία, δηλαδή στη Συρία, στη Λιβύη, στον Καύκασο.

Σε σχέση με την Κίνα, ο κ. Τζήμας εκτιμά ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει ανταγωνισμός, ειδικά όσο φαίνεται ότι οι Κινέζοι είναι οι κερδισμένοι από την πανδημία.

Άρα σε μια λίστα πιθανών προτεραιοτήτων στην εξωτερική πολιτική, στις υψηλές θέσεις θα ήταν η Ρωσία και η Κίνα.

«Το ζήτημα που τίθεται με τον Μπάιντεν είναι ότι δεν έχει μια καθαρή στρατηγική για τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Δείχνει να θέλει γενικώς και αορίστως να επαναφέρει το ισχυρό αμερικανικό αποτύπωμα παγκοσμίως, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν οι όροι. Ένα από αυτά που θα ήθελε να κάνει, είναι να ενισχύσει τον ρόλο του ΝΑΤΟ, που είναι νεκρό εδώ και δεκαετίες» καταλήγει ο κ. Τζήμας.