Σημαντικά Νέα

Διάσκεψη Βερολίνου: Θα αποστείλουν πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις ως «μηχανισμό ελέγχου» διατήρησης της εκεχειρίας στη Λιβύη..;

Αύριο 19.01. θα λάβει χώρα η Διάσκεψη του Βερολίνου για το ζήτημα της Λιβύης, με τις διπλωματικές προσπάθειες να επικεντρώνονται στην εγκαθίδρυση μόνιμης εκεχειρίας στην περιοχή και κατάπαυσης του πυρός των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία θα περιλαμβάνει και την πιθανή αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες θα ελέγχουν την τήρηση της συμφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ότι η επίτευξη μίας τέτοιας συμφωνίας από τα εμπλεκόμενα μέρη «ενδεχομένως να σημάνει και την αναγκαία παρουσία στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ο πρωταρχικός στόχος της Διάσκεψης δεν είναι η εξεύρεση «συμβιβαστικής λύσης» ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά η προσπάθεια να πειστεί ο ισχυρός άντρας της Λιβύης, να εγκαταλείψει τις «βλέψεις» του για την Τρίπολη, διατηρώντας ωστόσο, τις θέσεις που ήδη κατέχει στην Αν. Λιβύη.

Σε κάθε περίπτωση η πιστή τήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας για «εκεχειρία» στη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί με την επίβλεψη «τεχνικών κλιμακίων», που πρακτικά σημαίνει είτε την ενδυνάμωση της παρουσίας του ΟΗΕ στην βορειο-αφρικανική χώρα είτε την συγκρότηση «πολυεθνικής» δύναμης με στρατεύματα από τη Μόσχα ή την Τουρκία.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

07 Μαρ 2020 11.17 πμ

Ο πρωθυπουργός της χώρας…

26 Ιούλ 2020 11.46 πμ

Η Άγκυρα συνεχίζει την…

22 Φεβ 2020 5.12 μμ

Ο Σάββας Καλεντερίδης,…

15 Φεβ 2020 10.49 πμ

Ο Andrii Zagorodniuk, επικεφαλής…

23 Απρ 2020 11.50 πμ

Ο Κώστας Βενιζέλος, συγγραφέας…

21 Ιαν 2020 11.45 πμ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.…