Η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί, η οποία επιτρέπει στους υπογράφοντες να πραγματοποιήσουν άοπλες στρατιωτικές πτήσεις επιτήρησης, σύμφωνα με τη βουλευτή της άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέψουν σε αυτήν τη συνθήκη, θα επιστρέψουμε κι εμείς. Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι το εξετάζει και δεν έχει ακόμη αποφασίσει», δήλωσε η βουλευτής της άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο μιλώντας στο Sputnik.
Παράλληλα, η Ρωσίδα αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι προβληματισμένη σχετικά με μια πιθανή αποκατάσταση της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF).
«Όσον αφορά τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας πιστεύω ότι “θάφτηκε” και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αναβιώσει» σημείωσε η Ματβιγιένκο.
Η Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί υπογράφηκε το 1992 και τέθηκε σε ισχύ 10 χρόνια αργότερα. Το έγγραφο επέτρεψε στις 34 συμμετέχουσες χώρες να πραγματοποιούν άοπλες πτήσεις παρατήρησης στα εδάφη των άλλων.
Παρά ταύτα, στις 21 Μαΐου 2020, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών λόγω φερόμενων παραβιάσεων από τη Μόσχα. Το γεγονός αυτό αρνήθηκε κατηγορηματικά η Ρωσία, τονίζοντας ότι όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία θα μπορούσαν να συζητηθούν στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της σχετικής συνθήκης.
Τελικά, η συμμετοχή των ΗΠΑ στη συνθήκη έληξε επίσημα στις 22 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί και η Ρωσία από τη συμφωνία. Ένα χρόνο πριν, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν και από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας.
Αναφερόμενος στην απόσυρση της Ουάσινγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμίρ Πούτιν είχε παρουσιάσει μια νέα πρωτοβουλία λέγοντας ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να απέχει από την ανάπτυξη πυραύλων 9M729 στην επικράτειά της στην Ευρώπη εάν το ΝΑΤΟ έκανε αμοιβαίες κινήσεις. Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή του Ρώσου προέδρου δεν έλαβε μέχρι σήμερα απάντηση από την Ουάσινγκτον.