Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο ο Αθανάσιος Δρούγος, Διεθνολόγος και Γεω-στρατηγικός Αναλυτής, αναφέρθηκε με ανησυχία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εν έτει 2022, καθώς και στο ομιχλώδες, γεωπολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό περιβάλλον, εντός του οποίου η ελληνική διπλωματία καλείται να παρακολουθεί στενά τις περίεργες, ασταθείς, προβληματικές και κρίσιμες εξελίξεις.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Δρούγος στο άρθρο του είπε ανέφερε:
«Η επικρατούσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι βαθύτατα προβληματική. Ο Ερντογάν χαρακτηρίζεται από κυκλοθυμικές τάσεις, επιδιώκοντας χαλάρωση των εντάσεων σε ορισμένα μέτωπα (π.χ. σε Καύκασο), ενώ απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο η Άγκυρα εμφανίζεται προκλητική με έμφαση στην αμυντική οχύρωση των νησιών μας, ενώ σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από ιδιαίτερα σημαντικές νησίδες και βραχονησίδες (π.χ. Παναγιά, Κανδελιούσα, Ζουράφα και Στρογγύλη)».
«Δεν φθάνουν μόνο οι εξοπλισμοί και χρειάζεται μία άλλη διαχείριση καταστάσεων και εντάσεων. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι μπορεί να «φινλανδοποιηθεί» η Ελλάδα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. δεν «φινλανδοποιείται». Αν είναι δυνατό. Επίσης, έχει «κουράσει» το αντιγραφικό και γνωστό λεξιλόγιο για την Τουρκία, η οποία δεν έχει αναλυθεί σε βάθος».
«Οι ίδιες μετριότητες και χωρίς να έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα στην Τουρκία, δεν εμβαθύνουν και περιττολογούν με τα γνωστά περί αποτροπής. Πόλεμοι στον πλανήτη έγιναν και ας υπήρχε αποτροπή. Δεκάδες παραδείγματα. Το έχω επισημάνει επί χρόνια ότι η απέναντί μας χώρα ούτε τεμαχίζεται ούτε διαλύεται ούτε οικονομικά καταρρέει και δυστυχώς για εμάς θα την έχουμε πάντοτε δίπλα μας, αφού η γεωγραφία δεν αλλάζει. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας να διασπαστεί. Ακόμα και αν η Σκωτία αποχωρήσει από τη Μ. Βρετανία, όλα θα γίνουν ειρηνικά».
«Επίσης, είναι λάθος να προσδίδουμε βάθος αποκλειστικά σε εξοπλισμούς. Η Τουρκία είναι επικίνδυνη χώρα και χρειάζεται ειδική μελέτη και όχι στατικές και ευσεβοποθικές εκφράσεις. Εμπλέκεται σε πολλά μέτωπα, υποστηρίζεται από Αμερικανούς και Γερμανούς πολύ. Οπου εισβάλλει μόνο με αίμα διώκεται. Εχει ισχυρή αμυντική βιομηχανία. Ας μην «αγιοποιούμε» την αποτροπή. Πόλεμοι έγιναν εκεί που δεν το περίμενες. Είναι ο πόλεμος που πρέπει να καταργηθεί ως μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών».
«Εν κατακλείδι, εισερχόμαστε σε πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο και καλούμαστε «να κολυμπήσουμε σε πολύ βαθιά και αχαρτογράφητα παγκόσμια, ευρωπαϊκά και περιφερειακά νερά».
Ο πόλεμος είναι μια χαρά φτάνει να κερδίσεις. Αν φοβώμαστε να πολεμήσουμε μας αξίζει υποδούλωση και κανείς δε θα ασχοληθεί με δειλούς.Η ρήσση του Ηράκλειτου πάντα επίκαιρη και δε θα αλλάξει ποτέ.