Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δήλωσή του χθες Παρασκευή είπε πως είναι «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης, στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.
«Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει αυτό» και «έχω την ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο», πρόσθεσε.
«Θεωρώ ότι η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κρίνοντας πως πρέπει να «αποφύγουμε το χειρότερο».
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει διαταγή να συγκεντρωθούν στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία, δεν επιθυμεί «πόλεμο μεγάλης κλίμακας», αλλά πρόσθεσε πως «νομίζω πως θα εισβάλει στην επικράτειά της με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, διότι πρέπει να κάνει κάτι».
Πάντως η Ρωσία διαβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τη συγκέντρωση στρατιωτών και οπλισμού στα σύνορα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ισπανία στέλνει πολεμικά πλοία, για να «ενωθούν» με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται με φόντο τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες.
Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών, διευκρίνισε η Ρόμπλες μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να πει σε καμία χώρα τι να πει, για αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας μπορεί ή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Ισπανίδα υπουργός, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως το προτιμητέο θα ήταν να δοθεί μια «αποκλειστικώς διπλωματική απάντηση» στην κρίση.
Σημειώνεται πως η Δανία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία.