Breaking News

Γιατί ο Γενς Στόλτενμπεργκ θέλει να συναντήσει τον Β. Πούτιν…; Τι λέει Ρώσος αναλυτής

Ρώσος που δραστηριοποιείται στην πολιτική επιχειρεί να αναλύσει τις βαθύτερες σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την βούληση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδίμηρο Πούτιν.

Κατά το παρελθόν ο Γ. Στόλτενμπεργκ είχε προβεί στη δήλωση πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αντιμετωπίζει τη Ρωσία εχθρικά και πως δεν υφίσταται λίστα με χώρες εχθρικές. Παραταύτα, δήλωσε με σαφήνεια πως το ΝΑΤΟ ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε ετοιμότητα για την απόκρουση οποιασδήποτε επιθετικής κίνησης εναντίον των μελών του, που βρίσκονται στα ανατολικά.

Ο γερουσιαστής της Ρωσίας Αλεξέι Πουσκόφ στη βάση αυτών των δηλώσεων επιχειρεί να δώσει τη δική του ερμηνεία για μία πιθανή συνάντηση του Β. Πούτιν με τον Γ. Στόλτενμπεργκ.

Όπως εκτιμάει ο ίδιος, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα τη χρησιμοποιήσει ως μία κίνηση τακτικής. Δηλαδή, ο Στόλτενμπεργκ θα επιδιώξει συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο, επειδή ήδη αντιμετωπίζει την αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Εμάνουελ Μακρόν.

Ωστόσο, διερωτάται τι σκοπιμότητες θα εξυπηρετηθούν από την εν λόγω συνάντηση: «Θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι υφίσταται διάλογος, ενώ την ίδια στιγμή θα καλύπτονται οι ολοένα αυξανόμενες στρατιωτικές κινήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ή όντως θα γίνει για τον περιορισμό των εντάσεων; Το πιο πιθανό είναι η δημιουργία εντυπώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Πουσκόφ.

Ο Ρώσος γερουσιαστής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόσφατες δηλώσεις του Ε. Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ, το οποίο εξακολουθεί να διάγει σε κατάσταση  «πολιτικής σύγχυσης», ενώ εμφανής ήταν η προσπάθειά του για παρότρυνση των συμμάχων, με σκοπό την εδραίωση καλύτερων σχέσεων με τη Μόσχα.

Ας μην ξεχνάμε πως αυτή την περίοδο η Βορειοατλαντική Συμμαχία διάγει μία ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο, καθώς οι υφιστάμενες εσωτερικές συγκρούσεις των μελών τους είναι αναπόφευκτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζητάει επίμονα την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των χωρών που ανήκουν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ την ίδια ώρα τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο εκφράζουν τη διαφωνία τους για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού επιβάλλονται κυρώσεις στη γειτονική Τουρκία, λόγω της απόκτησης των ρωσικών οπλικών συστημάτων S-400.