Σε μια από τις πιο επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ετών, το Ιράν εξαπέλυσε επιδρομή πυραύλων κατά του Ισραήλ, πλήττοντας το Τελ Αβίβ και το λιμάνι της Χάιφας τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι επιθέσεις προκάλεσαν πέντε θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς, πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Καταστροφικές συνέπειες και αγωνία στον πληθυσμό
Η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πέντε πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν στην πόλη της Χάιφας. Οι εικόνες καταστροφής περιλαμβάνουν κατεστραμμένες κατοικίες, φλεγόμενους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σπασμένους υαλοπίνακες ξενοδοχείων κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες όπως αυτή του 31χρονου σεφ Γκίντο Τέτελμπαουν, που είδε το σπίτι του να καταρρέει, υπογραμμίζουν το σοκ και τον φόβο των πολιτών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πιο τρομακτικό είναι το άγνωστο – δεν ξέρουμε τι έρχεται».
Απειλητικές τακτικές και νέα τεχνολογία
Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε πρωτοποριακή τακτική, η οποία σύγχυσε τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, κάνοντάς τα να στοχοθετούν το ένα το άλλο. Παρά την αμερικανική υποστήριξη και την προηγμένη τεχνολογία, οι ιρανικοί πύραυλοι πέτυχαν τους στόχους τους με εντυπωσιακή ακρίβεια.
Οι ισραηλινές αρχές παραδέχονται ότι κανένα αμυντικό σύστημα δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη, ενώ αναμένουν περαιτέρω απειλές τις επόμενες ημέρες.
Πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις στη σύνοδο της G7
Η συνάντηση κορυφής της G7, που ξεκίνησε στον Καναδά, εξελίσσεται υπό τη βαριά σκιά της σύρραξης. Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ηγετών, με ιδιαίτερη έμφαση στη μη εξάπλωση πυρηνικών όπλων, την προστασία του Ισραήλ και την ανάγκη για διπλωματική λύση.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι στόχος είναι η αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και η προώθηση διαλόγου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα για συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ίσως χρειάζεται πρώτα να πολεμήσουν για να υπάρξει ειρήνη».
Διεθνείς πιέσεις και ενεργειακές αναταράξεις
Η ένταση έχει ήδη αντίκτυπο στις αγορές. Η τιμή του πετρελαίου Brent αυξήθηκε κατά 1%, ενώ σημειώθηκε άλμα $4 ενδοσυνεδριακά. Οι χρηματαγορές και τα νομίσματα παραμένουν ευάλωτα σε κάθε νέα εξέλιξη.
Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι ο Τραμπ άσκησε βέτο σε ισραηλινό σχέδιο στοχοθέτησης του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ. Ενώ ο Νετανιάχου απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, υποστήριξε: «Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».
Το Ιράν, μέσω διαμεσολαβητών από το Κατάρ και το Ομάν, φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για κατάπαυση πυρός όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ.