Breaking News

Η Βόρεια Κορέα Κατηγορεί τις ΗΠΑ για Στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος: Η Αντίδραση στην «Χρυσή Ασπίδα» του Τραμπ

Η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας, το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «Χρυσό Θόλο» (Golden Dome), ως μια «πολύ επικίνδυνη απειλή». Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ μετέδωσε ότι η Κορέα θεωρεί αυτήν την πρωτοβουλία ως προσπάθεια στρατιωτικοποίησης του διαστήματος, κάτι που συνιστά απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, το σχέδιο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη νέου αντιπυραυλικού συστήματος αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη «απειλητική πρωτοβουλία», η οποία στοχεύει να θέσει σε κίνδυνο τη στρατηγική ασφάλεια των χωρών με πυρηνικά όπλα. Η Βόρεια Κορέα καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να μετατρέψουν το διάστημα σε πεδίο στρατιωτικών συγκρούσεων και πυρηνικού πολέμου. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία δημοσιοποιήθηκε με την υποστήριξη του κρατικού πρακτορείου KCNA, αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατηγικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Τραμπ.

Η ανακοίνωση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για τη χρηματοδότηση 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της νέας αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως κρίσιμη για την ασφάλεια και επιβίωση της χώρας του. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι το σχέδιο αντιμετωπίζει τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις, ενώ η πραγματική του εφαρμογή μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δαπανηρή απ’ ό,τι αναφέρεται.

Η Κίνα, επίσης, εξέφρασε έντονα τη διαφωνία της με το σχέδιο, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για την υπονόμευση της παγκόσμιας σταθερότητας. Ο νέος αυτός «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ φέρει χαρακτηριστικά όπλων υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβάνοντας συστήματα άμυνας κατά διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, υπερηχητικών πυραύλων, καθώς και drones.

Η σύγκριση με το ισραηλινό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος» είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, το ισραηλινό σύστημα είναι προσανατολισμένο στην προστασία από επιθέσεις βραχέος βεληνεκούς (π.χ. ρουκέτες και μικρού βεληνεκούς πυραύλους), και όχι κατά διηπειρωτικών πυραύλων ή άλλων τύπων υψηλής απειλής. Η ανάπτυξη του Golden Dome ενδέχεται να είναι μια προσπάθεια των ΗΠΑ να επιτύχουν πλήρη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών, αλλά η στρατηγική της υλοποίησή της παραμένει αμφιλεγόμενη σε διεθνές επίπεδο.

Η αντιπαράθεση γύρω από το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν την ενίσχυση της ασφάλειάς τους, ενώ οι υπόλοιπες χώρες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος και τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν σε παγκόσμιο επίπεδο.