Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ενέκρινε τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, το «SAFE», το οποίο θα παρέχει δάνεια συνολικού ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Το εργαλείο αυτό εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τους Υπουργούς της ΕΕ, με εξαίρεση την Ουγγαρία, η οποία απείχε από την ψηφοφορία. Η συμφωνία για το «SAFE» είχε επιτευχθεί την προηγούμενη εβδομάδα σε επίπεδο πρέσβεων και χαιρετίστηκε από την Πολωνική Προεδρία ως «μεγάλη επιτυχία», αν και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων διήρκεσε δύο μήνες.
Το εργαλείο SAFE προβλέπει την παροχή χαμηλότοκων πολυετών δανείων, εγγυημένων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση κοινών αμυντικών επενδύσεων σε τομείς όπως η παραγωγή πυραύλων, πυρομαχικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων. Το εργαλείο θα επιτρέπει τη συμμετοχή και τρίτων χωρών, όπως η Νορβηγία, η Ουκρανία και η Βρετανία, που έχουν υπογράψει συμφωνίες άμυνας με την ΕΕ. Στην περίπτωση αυτών των τρίτων χωρών, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα διαπραγματεύονται ξεχωριστές συμφωνίες συνεργασίας, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν ομοφώνως από το Συμβούλιο.
Ο κανονισμός που εγκρίθηκε, καθορίζει ότι τουλάχιστον το 65% του κόστους του τελικού στρατιωτικού εξοπλισμού πρέπει να προέρχεται από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, που είναι εγκατεστημένη στην ΕΕ ή σε χώρες του ΕΟΧ/ΕΖΕΣ και στην Ουκρανία, με το υπόλοιπο ποσοστό να προέρχεται από τρίτες χώρες. Παράλληλα, προβλέπονται αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για την συμμετοχή τρίτων χωρών στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση χωρών που ενδέχεται να απειλούν τα συμφέροντα της ΕΕ ή άλλων κρατών-μελών, η συμμετοχή τους αποκλείεται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τις συμφωνίες που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή τρίτων χωρών στο εργαλείο SAFE, και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει την ομοφωνία στην απόφαση. Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θέματων της Κύπρου, Μαριλένα Ραουνά, το πρόγραμμα SAFE εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Υπογράμμισε επίσης, ότι καμία χώρα που δεν σέβεται τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της δεν πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα.
Το SAFE αποτελεί μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου προγράμματος, το ReArm Europe, το οποίο στοχεύει στην επανεξοπλισμό της Ευρώπης και προβλέπει την κινητοποίηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει τη δυνατότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί στις σύγχρονες αμυντικές προκλήσεις και να διασφαλίσει την ασφάλεια και κυριαρχία των κρατών-μελών της.