Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να ενταχθεί δωρεάν στο νέο προτεινόμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας “Golden Dome”, αλλά μόνο αν γίνει η 51η Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαφορετικά, σύμφωνα με τον Τραμπ, η συμμετοχή θα κοστίσει στον Καναδά 61 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια πρόταση που φέρνει νέο γύρο εντάσεων, καθώς ο Καναδάς, αν και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το σύστημα, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απώλεια κυριαρχίας.
Ο Τραμπ ανάρτησε στο Truth Social ότι είπε στον Καναδά: «Θα κοστίσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια αν παραμείνουν ξεχωριστή, αλλά άνιση χώρα. Αλλά (θα) κοστίσει μηδενικά δολάρια αν γίνουν η πολυπόθητη 51η Πολιτεία μας. Το σκέφτονται!». Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την καναδική κυβέρνηση.
Το “Golden Dome” είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, με στόχο την προστασία από πολλούς τύπους εχθρικών όπλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια και το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό έως το τέλος της θητείας του, το 2029. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί επισημαίνουν τεράστιες τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις, υποστηρίζοντας ότι το τελικό κόστος πιθανόν να ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις του Τραμπ.
Ο Καναδάς, μέσω του Πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ, έχει επιβεβαιώσει πως έχουν γίνει υψηλού επιπέδου συνομιλίες για το θέμα, δείχνοντας ενδιαφέρον για το σχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είναι στενοί αμυντικοί εταίροι μέσω του NORAD (Βόρεια Αμερικανική Διοίκηση Αεροπορικής Άμυνας) και μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η πρόταση Τραμπ για προσχώρηση του Καναδά ως πολιτεία των ΗΠΑ φαίνεται να προσθέτει ένταση στις διμερείς σχέσεις.
Ο Κάρνεϊ, σε πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα ένταξης, λέγοντας πως η χώρα του «δεν είναι προς πώληση». Παρά τις διαφωνίες αυτές, οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν εξομαλύνει ορισμένες διαφορές, όπως τα ζητήματα που σχετίζονται με τους δασμούς που έχει επιβάλει η αμερικανική πλευρά.
Το θέμα έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς η υλοποίηση του “Golden Dome” θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το τοπίο της αεροπορικής άμυνας στη Βόρεια Αμερική. Από τη μία, το σχέδιο υπόσχεται ισχυρότερη προστασία από πυραυλικές και άλλες απειλές, αλλά από την άλλη, δημιουργεί νέες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις για τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι αν ο Καναδάς θα θελήσει να επωμιστεί το τεράστιο κόστος συμμετοχής ή αν θα διατηρήσει την απόλυτη ανεξαρτησία του, παρά τον αμυντικό πειρασμό που αντιπροσωπεύει το φιλόδοξο σχέδιο του Τραμπ.