Σημαντικά Νέα

“Οι Ιρακινοί ζητούν με ψήφισμα τον τερματισμό της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα τους”

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Άντιλ Αμπντούλ Μαχντί στο ξεκίνημα της έκτακτης συνεδρίασης του Ιρακινού Κοινοβουλίου έκανε πρόταση για ψήφιση της απόσυρσης των ξένων δυνάμεων, η οποία, κατά τη γνώμη του, θα είναι επωφελής για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό «Sky News Arabia», εγκρίθηκε ψήφισμα, το οποίο προβλέπει τον τερματισμό όλων των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, καθώς και τον τερματισμό της συμφωνίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS.

Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα προβλέπει «την απόσυρση της παρουσίας των ξένων δυνάμεων επί του ιρακινού εδάφους, απαγορεύοντας εφεξής τη χρήση της γης, του εναέριου χώρου ή ακόμη και του νερού καθοιονδήποτε λόγο».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ είπε ότι τόσο η Βαγδάτη όσο και η Ουάσινγκτον έχουν εκφράσει από κοινού ενδιαφέρον για τον τερματισμό των ξένων δυνάμεων στη χώρα, με δύο διαθέσιμες επιλογές στο τραπέζι.

Η πρώτη αφορά την άμεση και πλήρη αποχώρησή τους και η δεύτερη αφορά την προοδευτική απόσυρσή τους από τα ιρακινά εδάφη. Ο κ. Α. Μαχντί είναι υποστηρικτής της πρώτης επιλογής, η οποία συνιστά τη, θεμελιωδώς προσφορότερη λύση για το Ιράκ, καθώς θα συνδράμει στην «αναμόρφωση» των σχέσεων τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις υπόλοιπες χώρες, η οποία θα προκύπτει τόσο από το σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας όσο και από τον τερματισμό οποιασδήποτε προσπάθειας παρέμβασης στα εσωτερικά της ζητήματα.