Δύο μόλις εικοσιτετράωρα από την συνάντηση του τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Λιβύη, προκειμένου να «κλειδώσει» τα δικαιώματά της που υποστηρίζει ότι έχει εκεί.
Μάλιστα ενώ η ελληνική εξωτερική πολιτική, βασισμένη στο μότο «δεν διεκδικούμε τίποτα», ο Ερντογάν έχει στα χέρια του «το χαρτί» του Λιβυκού απέναντι στο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να του δείξει πως σαν χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ έχει την δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.
Πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα για μία ακόμη φορά βρίσκεται εντελώς απούσα από τη διάσκεψη για την Λιβύη, απούσα από τις συνομιλίες της Τουρκίας με την Ιταλία και την Μ. Βρετανία για την Αν. Μεσόγειο, ενώ η γείτονα εγκαθιδρύει ολοένα και περισσότερο στρατιωτικές δυνάμεις νοτίως της Κρήτης, χτίζει βάσεις και αποφεύγει διαρκώς τη συζήτηση για το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που έχει υπογράψει με τον Φ. Σαράτζ.
Την ίδια στιγμή έχει αποστείλει το μισό υπουργικό του συμβούλιο στη Λιβύη, λίγο πριν τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στα πλαίσια της συνόδου της βορειοατλαντικής συμμαχίας και την στιγμή που ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε επαφές με τους ομολόγους του, της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας εντός βρετανικού αεροπλανοφόρου, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το ζήτημα της Λιβύης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση πως υπό την Προεδρία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ταξιδεύουν εκεί οι σημαντικότεροι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς στην Λιβύη μαζί με τον Ακάρ έφτασαν τόσο ο Τσαβούσογλου και ο Σοιλού και ο Καλίν, όσο και ο Διοικητής των τουρκικών Μυστικών Δυνάμεων, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας. Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη. Έχουμε δεσμούς 500 ετών αδελφοσύνης».