Breaking News

Η Γαλλία άνοιξε τον δρόμο στον υποβοηθούμενο θάνατο: Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς;

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση έκανε ένα μεγάλο βήμα την Τρίτη εγκρίνοντας νομοσχέδιο που επιτρέπει τον υποβοηθούμενο θάνατο, δηλαδή τη χορήγηση θανατηφόρων φαρμάκων σε ενήλικες με ανίατες ασθένειες. Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί καθοριστικό σημείο σε μια μακρά κοινωνική και πολιτική συζήτηση, αν και απομένουν αρκετά στάδια μέχρι το νομοσχέδιο να γίνει νόμος.

Σύμφωνα με το μέτρο, ο υποβοηθούμενος θάνατος αφορά περιπτώσεις όπου οι ασθενείς μπορούν να πάρουν μόνοι τους το φάρμακο. Μόνο όσοι δεν μπορούν φυσικά να το πράξουν θα λαμβάνουν βοήθεια από γιατρό ή νοσηλευτή. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 305 ψήφους υπέρ και 199 κατά και τώρα προχωρά στη Γερουσία, όπου η συντηρητική πλειοψηφία μπορεί να ζητήσει τροποποιήσεις. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη, καθώς η Εθνοσυνέλευση έχει τον τελικό λόγο σε περίπτωση διαφωνίας.

Αρκετοί ακτιβιστές εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, στερεί από τους ασθενείς πολύτιμο χρόνο και τους αφήνει χωρίς επιλογές στο τέλος της ζωής τους. Παράλληλα, εγκρίθηκε ομόφωνα και ένα νομοσχέδιο για την παρηγορητική φροντίδα, που στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου και στη διατήρηση της αξιοπρέπειας των ασθενών.

Το νομοσχέδιο για τα θανατηφόρα φάρμακα περιλαμβάνει αυστηρούς όρους. Μόνο άτομα άνω των 18 ετών, που είναι είτε Γάλλοι πολίτες είτε μόνιμοι κάτοικοι Γαλλίας, μπορούν να το ζητήσουν. Μια ομάδα επαγγελματιών υγείας πρέπει να επιβεβαιώσει ότι ο ασθενής πάσχει από σοβαρή, ανίατη ασθένεια σε προχωρημένο στάδιο, ότι υποφέρει από αφόρητο, μη αντιμετωπίσιμο πόνο και ότι η επιθυμία του για θανατηφόρα αγωγή είναι συνειδητή και ξεκάθαρη.

Ασθενείς με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές ή νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η νόσος Αλτσχάιμερ εξαιρούνται. Η διαδικασία απαιτεί από το άτομο να υποβάλει αρχικό αίτημα και, μετά από μια περίοδο περισυλλογής, να το επιβεβαιώσει. Αν εγκριθεί, ένας γιατρός θα συνταγογραφήσει το φάρμακο, το οποίο μπορεί να ληφθεί στο σπίτι, σε γηροκομείο ή σε νοσοκομειακή μονάδα.

Σύμφωνα με έρευνα του 2023, η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των επιλογών στο τέλος της ζωής. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 20 ετών δείχνουν σταθερή και αυξανόμενη υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας μια σημαντική κοινωνική μεταστροφή.

Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου δεν αποτελεί μόνο μια πολιτική απόφαση· αποτελεί μια βαθιά ανθρωπιστική και ηθική τομή για τη γαλλική κοινωνία, η οποία προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το ζήτημα του τέλους της ζωής και του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

09 Ιούν 2025 11.22 πμ

Στις 4 Ιουνίου 2025, δύο γαλλικά…

20 Δεκ 2021 6.58 μμ

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής…

10 Ιαν 2022 7.17 μμ

Επιθυμία του Πολεμικού…

08 Ιούν 2025 1.02 μμ

Η ελπίδα για άμεση αναγνώριση…

15 Μαρ 2022 9.11 μμ

Την Κυριακή 13 Μαρτίου…

09 Ιαν 2022 1.48 μμ

Η γαλλική «Naval Group» με νέα…