Με μια απόφαση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και συγκινήσεις, ανακοινώθηκε σήμερα η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Από τους 21 κατηγορούμενους, το δικαστήριο έκρινε δέκα άτομα ένοχα, ενώ έντεκα αθωώθηκαν.
Η διαδικασία διεκόπη προσωρινά για την επόμενη μέρα, καθώς οι δικηγόροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά όπως ο σύννομος βίος, η καλή μεταγενέστερη συμπεριφορά και η καθυστέρηση της δίκης χωρίς ευθύνη των κατηγορουμένων.
Μεταξύ των καταδικασθέντων συγκαταλέγονται ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, όπως ο Σωτήρης Τερζούδης, πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, πρώην υπαρχηγός επιχειρήσεων, και ο Ιωάννης Καπάκης, πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Όλοι καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες εξ αμελείας. Επίσης, ένοχος κρίθηκε και ο ιδιώτης από τον οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, για εμπρησμό.
Αντίθετα, 11 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, μεταξύ αυτών οι τότε δήμαρχοι Ηλίας Ψινάκης, Ευάγγελος Μπουρνούς, Δημήτρης Καψάλης, καθώς και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Η έδρα έκρινε ότι δεν προέκυψε δόλος για την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο σε βαθμό κακουργήματος.
Η απόφαση προκάλεσε έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα από συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι παρευρέθηκαν στο δικαστήριο με λευκά τριαντάφυλλα προς τιμήν των νεκρών. Η παρουσία των λουλουδιών, ωστόσο, φέρεται να ενόχλησε τις αρχές ασφαλείας, προκαλώντας εντάσεις ακόμα και πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.
Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε περίπτωση που οι συγγενείς των θυμάτων επιλέξουν να συνεχίσουν τον νομικό αγώνα.
Ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής, που εκπροσωπεί οικογένειες των θυμάτων, μίλησε με σκληρή γλώσσα για την απόφαση. Κατήγγειλε ότι η απόφαση μειώνει τη βαρύτητα της τραγωδίας, αφού οι κατηγορίες περιορίστηκαν σε πλημμελήματα, παρότι υπήρξαν πάνω από 100 νεκροί. Έκανε σύγκριση με απλά τροχαία που διώκονται ως κακουργήματα, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη εμφανίζεται επιλεκτική, γεγονός που προκαλεί οργή και απογοήτευση.
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως ακόμη και καθηγητές από την Ελβετία που παρακολουθούν την υπόθεση, σχολίασαν σκωπτικά την ετυμηγορία με τη φράση ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν. (κυριολεκτικά) «κοιλοπονούσε βουνό και γέννησε ποντίκι», τονίζοντας την αναντιστοιχία ανάμεσα στο μέγεθος της τραγωδίας και την τελική απόφαση.