«Στην πολιτική, άλα είναι δυνατά. Αυτό που προέχει είναι το «δίνω και παίρνω». Εάν ο Ερντογάν θέλει βελτιώσει τις σχέσεις του με τους γείτονές του, τότε θα πρέπει ναείναι έτοιμος και να δώσει. Οι γείτονες του το πρώτο που θα του ζητήσουν θα είναι να κόψει τις σχέσεις του με τη μουσουλμανική αδελφότητα την οποία φιλοξενεί και επιδιώκει, για να μπορέσει να παραδώσει τους βασικούς εχθρούς των γειτόνων του, τους «αδελφούς μουσουλμάνους», στις ηγεσίες των κρατών αυτών. Εάν το κάνει αυτό, χάνει το βασικό εργαλείο επιρροής στην μουσουλμανκή αδελφότητα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μάζης.
«Η μουσουλμανική αδελφότητα, δρα ως ένα εργαλέιο στρατολόγησης, εργαλειοποίησης και οπλοποίησης αυτών των «μαχητών» τους οποίους στένει σε διάφορα μέτωπα για να κάνει προβολή ισχύος στο περιβάλλον του. Αυτό θα τον οδηγούσε σε μία ιδιότυπη απομόνωση από τα εργαλεία προβολής ισχύος του», συμπλήρωσε.
Οι συνεχείς προκλήσεις
Σχετικά με την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αδυναμία προσέγγισης των γειτόνων του, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Μάζης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η Τουρκία χρειάζεται τον εμπορευματικό δίαυλο Δαρδανελίων Αιγαίου – γιατί διαφορετικά δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο των τριών στομίων επικοινωνίας, τα Δαρδανέλια, το Γιβραλτάρ και το Σουέζ. Ο ελληνισμός εάν σταματούσε τους καυγάδες, με τα νέα οπλικά συστήματα που έχει, ελέγχει και τα τρία στόμια της Μεσογείου. Αυτό κάνει τον Ερντογάν να κρατά τον βασικό του εχθρό τον ελληνισμό Ελλάδας και Κύπρου», τόνισε ο κ. Μάζης.
«Η Τουρκία ουδέποτε έπαψε να είναι ισλαμοφασιστική χώρα. Το ζήτημα είναι να αντιληφθούμε εμείς την αξία που έχει ο ελληνικός και κυπριακός χώρος και θα πρέπει να μπούμε σε στρατηγικές που θα τονίσουν αυτή την αξία», υπογράμμισε.
«Με τον όρο «Νοτιονατολική πτέρυξ του ΝΑΤΟ» εννοούμε, τους κρίκους μίας αλυσίδας, τον έναν της Ελλάδας και τον άλλο της Τουρκίας. Όποιος κρίκος και αν σπάσει απέναντι στην Ρωσία, αυτόματα σπάει κ αυτή η νοτιοανατολική πτέρυγα», κατεληξε στις δηλώσεις του ο κ. Μάζης.