Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ανακοίνωσε την 27η Μαΐου ότι έχει επιλέξει δέκα νομικούς, οι οποίοι θα αναλάβουν την επεξεργασία πρότασης για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την 65η επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960, το οποίο κατέληξε στην εκτέλεση του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές και άλλων υπουργών της κυβέρνησης. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι το υπάρχον Σύνταγμα της Τουρκίας, που θεσπίστηκε το 1982, συνεχίζει να φέρει τα κατάλοιπα του στρατιωτικού καθεστώτος της εποχής του πραξικοπήματος, και ότι το νέο Σύνταγμα θα είναι η λύση για να απαλλαγεί η χώρα από αυτά τα κατάλοιπα.
Ο Ερντογάν, μιλώντας στους επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος ΑΚΡ, δήλωσε: «Από χθες, όρισα δέκα νομικούς, οι οποίοι ξεκινούν άμεσα τις εργασίες τους για το νέο Σύνταγμα». Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος με στόχο να θεμελιώσει τον “αιώνα της Τουρκίας”, τον οποίο ο ίδιος θεωρεί θεμελιώδη για το μέλλον της χώρας.
Σημειώνεται ότι το 2023 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το πραξικόπημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν το 1980, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας. Παρόλο που οι αναθεωρήσεις που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια από την κυβέρνηση του Ερντογάν έχουν τροποποιήσει αρκετά στοιχεία του Συντάγματος που είχαν δημιουργηθεί από τους στρατηγούς εκείνης της εποχής, ο ίδιος επιμένει ότι το Σύνταγμα του 1982 φέρει τη σφραγίδα του στρατιωτικού καθεστώτος. Για τον Ερντογάν, η ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα είναι επιτακτική, καθώς υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για το μέλλον της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του προέδρου κατηγορούν τον Ερντογάν ότι η προσπάθεια συνταγματικής αναθεώρησης κρύβει μια ευρύτερη πολιτική ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει την αλλοίωση του κοσμικού και εθνικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Επιπλέον, υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία συνιστά προετοιμασία για να διατηρήσει ο Ερντογάν τη θέση του στην προεδρία και μετά το 2028. Ο ίδιος, πάντως, υπογραμμίζει ότι το Σύνταγμα του 1982 δεν εξυπηρετεί πλέον την Τουρκία και ότι το νέο Σύνταγμα θα απελευθερώσει τη χώρα από τις «ντροπές» του παρελθόντος.
Ειδικότερα, ο Ερντογάν υποστήριξε: «Το Σύνταγμα του 1982, το οποίο έχει τροποποιηθεί σημαντικά μέσω αναθεωρήσεων, εξακολουθεί να φέρει τα κατάλοιπα της περιόδου του πραξικοπήματος. Το νέο Σύνταγμα θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε από αυτά και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για το έθνος». Ο πρόεδρος χαρακτήρισε το Σύνταγμα των πραξικοπηματιών ως «ντροπή» και τόνισε ότι η Τουρκία θα απαλλαγεί από αυτήν την κληρονομιά.