Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τα θαλάσσια οικόπεδα της περιοχής του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, καθώς η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) εντόπισε κοινά στοιχεία με εκείνα που βρίσκονται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, η οποία απεικονίζει το ακριβές βάθος της γεωμετρικής δομής των θαλασσίων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη, άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες διαπίστωσαν την ύπαρξη κοινών χαρακτηριστικών με την Αν. Μεσόγειο, όπου έχουν σημειωθεί σημαντικές ανακαλύψεις ενεργειακών κοιτασμάτων.
Με άλλα λόγια, οι θαλάσσιες περιοχές που έχουν εντοπιστεί στον ελληνικό χώρο, φαίνεται ότι διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία κοιτασμάτων, όπως εκείνου του «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και του «Ζορ» στην Αίγυπτο.
Στην τεχνική μελέτη που αφορά την Κρήτη, έχουν χαρτογραφηθεί τα λασποηφαίστεια της περιοχής, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την ηλικία των πετρωμάτων του υπεδάφους και τη θερμική τους ωριμότητα, ενώ αναγνωρίστηκαν «νέες δομές», οι οποίες παρουσιάζουν αρκετές «ομοιότητες» με τα κοιτάσματα Ζορ και Λεβιάθαν της περιοχής της Αν. Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Στρατηγικές Μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες «παραχώρησης» των θαλασσίων οικοπέδων, τα οποία δεν έχουν ακόμη διατεθεί.