Breaking News

Τι πραγματικά συμβαίνει; Γιατί η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη..;

Ο Αντώνης Κλάψης επίκουρος καθηγητής πολιτικής και διπλωματικής ιστορίας αναφέρει πως η περιοχή της Λιβύης εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς εμφύλιας διαμάχης ήδη από το 2011 και την καθαίρεση από το ΝΑΤΟ του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.

Ωστόσο, η αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στην ήδη κρίσιμη και ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Λιβύη υπάρχουν δύο κυβερνήσεις αυτή τη στιγμή. Η πρώτη είναι η Κυβέρνηση της Τρίπολης και του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ (GNA), η οποία υποστηρίζεται από την Άγκυρα και η δεύτερη η Κυβέρνηση του Χαλίφα Χαφτάρ (LNA), η οποία έχει υπό τον έλεγχό της το Λιβυκό Κοινοβούλιο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι τουρκικές δυνάμεις θα μεταβούν τώρα στη Λιβύη;

Η απάντηση βρίσκεται στο «Μνημόνιο Συναντίληψης» που υπογράφτηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αφενός για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και αφετέρου για την αποστολή δυνάμεων προς υπεράσπιση της Κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας της Τουρκίας στη Λιβύη έρχεται ως επιβράβευση του Λίβυου ηγέτη Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος λειτούργησε παράνομα, αφού παραγνώρισε την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά και χάραξε με τον Ερντογάν νέες οικονομικές αποκλειστικές ζώνες που σε καμία των περιπτώσεων δεν ανήκουν στην Άγκυρα ή στην Τρίπολη.

Ο κ. Κλάψης τόνισε πως είναι εμφανής η προσπάθεια της Άγκυρας για εμπέδωση της επιρροής της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι αναγκαίο να υπάρξει παρακολούθηση από την πλευρά της χώρας μας του αριθμού των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που θα αποσταλούν, πού θα βρεθούν και πώς θα δραστηριοποιηθούν.

Παράλληλα, η επέλαση του στρατού του Χ. Χαφτάρ (LNA) στην Τρίπολη σε συνδυασμό με τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ενός ασφαλούς συμπεράσματος για το τι μέλλει γενέσθαι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με δυνατούς παίκτες στην περιοχή, όπως είναι η Αίγυπτος ή ακόμη και η Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Η αναλύτρια Κατερίνα Πάντα εκτιμάει πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε χιλιοστό, καθώς η Τουρκία δεν λαμβάνει απολύτως καμία νομιμοποίηση επιβολής όρων στη Λιβύη, ενώ στερείται και διεθνούς κάλυψης.

Παραταύτα, η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη την αποστολή μισθοφόρων στην Τρίπολη, αλλά και οπλισμό παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ, κοροϊδεύοντας τους πάντες κυριολεκτικά, δρώντας σαν «ένα κανονικό κράτος-τρομοκράτης».

Η κ. Πάντα αναφέρει πως το σύνολο των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή της Λιβύης οφείλεται στη διεκδίκηση από μέρους τους σημαντικό κομμάτι από τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου, αφού ως γνωστόν η Άγκυρα είναι πλήρως εξαρτημένη από την εισαγωγή ενέργειας από άλλες χώρες.