Breaking News

“Το 2022 είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα” | Νίκος Δένδιας

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και το 2022 και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πάσης φύσεως προκλήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας σε άρθρο του σε εφημερίδα, όπου περιγράφει τις προσδοκίες και τις προκλήσεις για τη νέα χρονιά, προσθέτοντας πως το νέο έτος αναμένεται να είναι εξίσου έντονο όσο η απερχόμενη χρονιά.

Όπως αναφέρει, ήταν η χρονιά σημαντικών εξελίξεων στην εξωτερική πολιτική, καθώς υπογράφηκαν δύο εξαιρετικά σημαντικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, με παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ εντάθηκαν οι επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ ανοίχτηκαν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «Ατενίζοντας το 2022, διακρίνονται ήδη οι βασικές προσδοκίες μας και οι μεγάλες προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε. Προσδοκία τόσο δική μου όσο και του συνόλου της κυβέρνησης, είναι να οικοδομήσουμε πάνω στις ήδη στενότατες σχέσεις μας με τους παραδοσιακούς συμμάχους, χτίζοντας πάνω στα θεμέλια των πρόσφατων συμφωνιών με έναν άλλο σημαντικότατο σύμμαχο, τη Μεγάλη Βρετανία».

Ακόμη, επισημαίνει πως η Ελλάδα οφείλει να καλλιεργήσει περαιτέρω την ισχυρή θέση στην ευρύτερη περιφέρειά της, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Μέση Ανατολή.

«Δεν είμαστε πλέον παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά έχουμε ρόλο και λόγο σε αυτές. Είμαστε παράγοντας που συνδιαμορφώνει το περιβάλλον μας και υπολογίσιμη δύναμη που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η φωνή της Ελλάδας πλέον ακούγεται και λαμβάνεται υπόψη από ισχυρά κράτη και διεθνείς οργανισμούς».

«Ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε στις επιτυχίες μας. Για να διατηρήσουμε τη θέση μας πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στις διπλωματικές μας σχέσεις και στις συμμαχίες μας. Και πρέπει επίσης να συνεχίσουμε τα ανοίγματά μας στον κόσμο, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε, σκοπός του είναι να συνεχίσει τις επαφές με την Υποσαχάρια Αφρική, εξαγγέλλοντας πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τη Νιγηρία και την Αγκόλα, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου.

Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς με χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας, όπως με την Ινδία και την Αυστραλία, δυνάμεις που ασπάζονται τις ίδιες αρχές με εμάς, όπως τον πλήρη σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να αφήσουμε στο περιθώριο τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τις οποίες μας συνδέουν πολλά».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, καλούμαστε να χειριστούμε προκλήσεις, υπάρχουσες και νέες. Δεν είμαι αισιόδοξος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, για βελτίωση στη στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, αν και πραγματικά θα ευχόμουν να διαψευστώ».

και πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από το πόσο θα επηρεαστεί η εξωτερική της πολιτική από τα γνωστά ζητήματα που έχουν ενσκήψει στο εσωτερικό της, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Να αντιμετωπίζουμε με σθένος τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Και να προβάλουμε το δίκαιο των θέσεών μας στους εταίρους και συμμάχους μας».