Breaking News

Κ. Φίλης: “Η Διεθνής Κοινότητα δεν στέλνει τα σωστά μηνύματα στην Άγκυρα..”

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΔΙΣ, καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή Radio 98,4 με το Γιώργο Σαχίνη, εξηγεί πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηριχτεί αποκλειστικά στο «πολιτικό άνοιγμα» προς την ελληνική ηγεσία του επικεφαλής του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς η Γερμανία, κρατώντας «απαράδεκτη» στάση, δεν επέτρεψε τη συμμετοχή της χώρας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο κ. Φίλης εκτίμησε δε πως σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης με όρους «εθνικής συνεννόησης» των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, δεν συνεπάγεται την ακύρωση του παράνομου «Μνημονίου Συναντίληψης» που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη.

Η Τουρκία δεν έχει «απομονωθεί διπλωματικά» και ως εκ τούτου, οι τουρκικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ενδέχεται να κλιμακωθούν, αφού οι ισχυροί παίκτες εξακολουθούν να παρακολουθούν με «απάθεια» τις εξελίξεις, καταδεικνύοντας με σαφήνεια πως η ακύρωση της παράνομης συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη χώρα μας.

Απόσπασμα από την εκπομπή radio 98,4 με το Γιώργο Σαχίνη, 17.01.2020