Τον Ιανουάριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επισήμανε σε ομιλία του στη «Σουηδική Ακαδημία Άμυνας» ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της γηραιάς ηπείρου δεν θα μπορούσε πλέον να διευθετηθεί απλώς από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και ότι η Ευρώπη έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον της.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Μακρόν δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως «αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα» έναντι πιθανών ρωσικών απειλών, καθότι η Γαλλία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές και είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ανέφερε πως:
«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει την πυραυλική άμυνα, την εκτόξευση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, τα πυρηνικά όπλα για όσους τα έχουν ή που έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους».
«Η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, αλλά είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν συζητά ανοιχτά τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ με τα γαλλικά κόμματα της αντιπολίτευσης να τον επικρίνουν εντόνως για τα σχόλιά του.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Μακρόν αναζητά απεγνωσμένα τρόπους για να θεωρηθεί ως κυρίαρχη δύναμη τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, κάνοντας λόγο για «ισχυρότερη Ευρώπη» και στηρίζοντας την Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσει την κατακόρυφη πτώση της επιρροής του πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Πάντως η Γερμανία φέρεται να ηγείται ενός ευρωπαϊκού σχεδίου αντιπυραυλικής ασπίδας χρησιμοποιώντας τεχνολογία των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά η Γαλλία αρνείται να συμμετάσχει στο έργο, καθώς φημολογείται ότι ο Μακρόν θεώρησε μια τέτοια πράξη ως υπέρβαση του δικού του ρόλου ως «στρατηγικού ηγέτη» για την Ευρώπη, ενώ θα προτιμούσε η Γερμανία να παραμείνει στη θέση της ως «οικονομικός ηγέτης».