Breaking News

Αρέφ Αλι Νάγιεντ: “Ο Ρ.Τ. Ερντογάν “το παίζει” σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”

Ο Αρέφ Αλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης Αμπντάλα Θάνι, που εδρεύει στο Τομπρούκ, μιλώντας για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Άγκυρας, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης των εμπειρογνωμόνων του Κοινοβουλίου της Λιβύης.

Πιο συγκεκριμένα, είπε πως «τέτοιου είδους συμφωνίες αδιαμφισβήτητα πρέπει να μελετώνται και να ερευνώνται από πρόσωπα αρμόδια και έμπειρα, ήτοι, από εξειδικευμένα άτομα, αφού ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ δεν μπορεί να προβαίνει στην υπογραφή τέτοιων συμφωνιών».

Ο κ. Ναγιέντ εκτίμησε πως οι εν λόγω συμφωνίες Άγκυρας και Τρίπολης «φαίνεται ότι εξαφανίζουν εντελώς την Κρήτη, αλλά και την Κύπρο, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου γεωγραφική καταστροφή».

Ο Νάγιεντ παράλληλα, δήλωσε πως «οι παραπάνω συμφωνίες αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν έχουν επικυρωθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του Τομπρούκ», ενώ δεν δίστασε να επικρίνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον ότι δρα ως σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μία χρονοδίνη, πιστεύοντας ότι είναι ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ και ενεργώντας ως Οθωμανός σουλτάνος, επιχειρεί την ανάκτηση των οθωμανικών κτήσεων πριν από την έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Μία τέτοια κίνηση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την διατήρηση της ασφάλειας της Α. Μεσογείου, ενώ προκαλεί διαρκείς εντάσεις και με πολλές άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος».