Κατάλογος οικονομικής συνεργασίας που περιλαμβάνει 25 θέματα διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο κατάλογός συνεργασίας, τον οποίον είχαν επεξεργαστεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Sedat Önal, στην Καβάλα, στις 29 Μαΐου, περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα (15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά την συνάντηση των αρμοδίων Υφυπουργών στην Καβάλα).
Τσαβούσογλου: Μιλήσαμε για συμφωνία 25 σημείων
«Μιλήσαμε για μια συμφωνία 25 σημείων. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα Ιουνίου», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις τούρκων δημοσιογράφων ενόσω βρίσκονταν στην Αθήνα.
Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας – Επίκειται συνάντηση με Μπλίνκεν
Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις τουρκο – αμερικανικές σχέσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η αμερικανική πλευρά εξέφρασε τη βούλησή της για βελτίωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, ενώ για το ραντεβού στο περιθώριο του ΝΑΤΟ μεταξύ Ερντογάν-Μπάιντεν είπε αναμένουν από την αμερικανική πλευρά να το επιβεβαιώσει.
«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενά», φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα. Γι’ αυτό η διπλωματία είναι σημαντική», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «βλέπουμε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιζητεί βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, περισσότερο διάλογο και καλύτερες σχέσεις. Το επόμενο διάστημα, είτε θα πάω εγώ στην Ουάσιγκτον είτε ο Μπλίνκεν (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) θα έρθει εδώ. Η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη», δήλωσε, ενώ μιλώντας για τις προσδοκίες της κυβέρνησης Μπάιντεν από την Τουρκία, είπε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις.