Η ναυαρχίδα του γαλλικού Στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, αναχωρεί σήμερα από το λιμάνι της Τουλόν, προκειμένου να ξεκινήσει την αποστολή της στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Clemenceau 22», εναντίον των τρομοκρατικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά και στην προστασία της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, το ταξίδι του γαλλικού αεροπλανοφόρου θα διαρκέσει τρεις μήνες και οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις που αποτελούν την ομάδα κρούσης του Charles de Gaulle, είναι ενδεικτικές της προβολής ισχύος που θέλει να κάνει το Παρίσι σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία και μάλιστα σε μια θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας «που χαρακτηρίζεται από την όξυνση και την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων».
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνοδεύουν:
Δύο φρεγάτες τύπου FREMM και πιο συγκεκριμένα η φρεγάτα «Normandie», που ειδικεύεται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και η φρεγάτα «Alsace», η οποία ειδικεύεται στην αεροπορική άμυνα, προσφέροντας εκτεταμένες δυνατότητες ανίχνευσης και εντοπισμού εχθρικών δυνάμεων.
Η φρεγάτα αεράμυνας περιοχής Forbin κλάσσης Horizon, η οποία θα έχει ως αποστολή την εξασφάλιση αεροναυτικής υπεροχής της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου, την διαχείριση και διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων, ενώ θα φέρει ένα βελγικό ελικόπτερο τύπου NH-90.
Ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, για την έγκαιρη προειδοποίηση της ομάδας κρούσης, σε περίπτωση εχθρικών υποβρύχιων δυνάμεων ή απειλών.
Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι αεροπορικές δυνάμεις που θα συνοδεύουν το Charles de Gaulle. Αρχικά, αναπτύσσεται ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου ATL2, που θα εκτελεί περιπολίες και θα συνεισφέρει στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μαζί με 20 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale Marine, δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου E-2C Hawkeye και ελικόπτερα τύπου Caiman Marine, Dauphin και Panther.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιχείρηση «Clemenceau 21» που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην ομάδα κρούσης της γαλλικής ναυαρχίδας με τη συμμετοχή της φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ», ενώ αν ληφθεί υπόψη η πορεία των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων είναι αρκετά πιθανή η συνεργασία και η συνεκπαίδευση γαλλικών, ελληνικών ή ακόμα και κυπριακών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και σε μια χρονική συγκυρία που οι ελληνογαλλικές σχέσεις και η στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξαιρετικά επίπεδα.