Σήμερα, διακόπηκε η κυκλοφορία στη Γέφυρα της Κριμαίας, καθώς σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη που σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές προκλήθηκε από ουκρανική επίθεση. Η συγκεκριμένη γέφυρα, μήκους 19 χιλιομέτρων, ενώνει τη Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία και αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για τις ρωσικές στρατιωτικές και εμπορικές μετακινήσεις.
Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αναφέροντας ότι χρησιμοποιήθηκαν 1100 κιλά εκρηκτικών υλών, τοποθετημένων υποθαλάσσια στους πυλώνες της γέφυρας. Η ενεργοποίηση των εκρηκτικών έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες και προκάλεσε σημαντικές φθορές στις υποστηρικτικές δομές.
Σύμφωνα με την SBU, αυτή ήταν η τρίτη φορά που η Γέφυρα της Κριμαίας γίνεται στόχος, μετά τις επιθέσεις το 2022 και το 2023. Όπως δήλωσαν, η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε σχεδιαστεί εδώ και αρκετούς μήνες και εκτελέστηκε μέσω υποβρύχιων μέσων.
Το γεγονός συνοδεύτηκε από ανάρτηση βίντεο, στο οποίο φαίνεται η έκρηξη κοντά σε έναν από τους πυλώνες. Το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε την τοποθεσία με χρήση δορυφορικών εικόνων, αν και δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η ακριβής χρονική στιγμή της λήψης.
Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές ανέστειλαν τη θαλάσσια κυκλοφορία για μη στρατιωτικά σκάφη στα ανοιχτά της Σεβαστούπολης. Ορισμένοι Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές θεώρησαν την επίθεση περιορισμένης επιτυχίας, κάνοντας λόγο για πιθανή χρήση θαλάσσιου drone από την Ουκρανία.
Η γέφυρα του Κερτς είναι ο μοναδικός άμεσος οδικός και σιδηροδρομικός σύνδεσμος μεταξύ της ρωσικής επικράτειας και της Κριμαίας, περιοχής που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.
Ταυτόχρονα, η περιοχή Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, που τελεί υπό ρωσική κατοχή, επλήγη από ουκρανικές επιθέσεις με αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, κυβερνήτης διορισμένος από τη Μόσχα, ανακοίνωσε πως η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά, με περίπου 20% των πληγέντων κατοίκων να έχουν ήδη επανασυνδεθεί με το δίκτυο.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πάνω από 700.000 άνθρωποι σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, έμειναν χωρίς ρεύμα μετά από τις επιθέσεις. Η ουκρανική πλευρά δεν εξέδωσε επίσημη δήλωση, αν και συνεχίζει την προσπάθεια ανακατάληψης εδαφών, καταγγέλλοντας τη ρωσική εισβολή ως πράξη αποικιοκρατικής αρπαγής.
Το περιστατικό εντείνει ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην περιοχή, ενώ υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Γέφυρας της Κριμαίας τόσο για το ηθικό όσο και για την επιχειρησιακή ικανότητα των δύο πλευρών.