Breaking News

Τουρκία: Βάση με “drones” στην κατεχόμενη Κύπρο

Ένα μικρό εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο της Κύπρου, χρησιμοποιούν σήμερα οι Τούρκοι ως βάση εξόρμησης των κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Άλλαξαν και όνομα στο αεροδρόμιο, το ονόμασαν «Γκετσικαλέ», επέκτειναν τους διαδρόμους του και από εκεί επιδιώκουν να «βλέπουν» ό,τι κινείται στην Ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη. Όταν για παράδειγμα πλησιάζουν τα πλοία της επιχείρησης «Irini» για νηοψία στα τουρκικά καράβια που μεταφέρουν παρανόμως όπλα στη Λιβύη, τα τουρκικά drones που απογειώνονται από το Λευκόνοικο, ειδοποιούν τα τουρκικά καράβια να αλλάξουν πλεύση.

Τρεις νταλίκες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κάτω από το άγρυπνο μάτι των κατοχικών στρατευμάτων χρειάστηκαν (σταδιακά από τον προπερασμένο Δεκέμβριο) για να μεταφερθούν μέσω Αμμοχώστου τα επίγεια συστήματα ελέγχου των drones και εν συνεχεία έφθασαν, πετώντας από τη Αττάλεια και τα drones. Πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία φέρουν κάμερες, αλλά μπορούν να φέρουν και οπλισμό, δηλαδή πυραύλους.

Στο ψευδοκράτος, οι αρχές των κατεχομένων στρατευμάτων λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη τα τουρκικά drones της βάσης στο Λευκόνοικο να φέρουν οπλισμό. Είναι τόση η βιασύνη των Τούρκων για κατασκοπευτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη που το καθεστώς Ερντογάν ζήτησε «επειγόντως από τον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ την άμεση χρήση του αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ούτε για πολιτικές ούτε για στρατιωτικές πτήσεις.

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Όπως ήταν αναμενόμενο, παραμονές της επανέναρξης των ενδοκυπριακών συνομιλιών και της προετοιμασίας για την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, η παράνομη αυτή και επιθετική ενέργεια της Τουρκίας ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τη δημιουργία τουρκικών drones στα Κατεχόμενα ως μία ακόμα αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας. Αυτό παράλληλα αποδεικνύει ότι η Άγκυρα όχι μόνον παρεμβαίνει στα Κατεχόμενα, αλλά στην ουσία καθορίζει η ίδια τι γίνεται στο ψευδοκράτος και τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση.

Με σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας η Τουρκία απέκτησε άλλη μια βάση των τουρκικών drones, εκτός Τουρκίας. Υπάρχουν σαφέστατες πληροφορίες ότι τα κατασκοπευτικά drones που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Oruc Reis είχαν απογειωθεί από τη νέα τους βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο της Κύπρου. Ήδη υπήρξαν κυπριακές καταγγελίες και προς τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σημείωση ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται και τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ, της οποίας θέλει να συνεχισθούν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Αλλά όλη αυτή η παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών drones, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είχε ως συνέπεια μια βρετανική εταιρεία που προμήθευε εξαρτήματα στα τουρκικά drones, να επιβάλει εμπάργκο εξαγωγής, μετά από διάβημα που έκανε η αρμενική κυβέρνηση προς τη Βρετανία.

Έμπαργκο στα τουρκικά drones, επέβαλε και ο Καναδάς προκαλώντας την οργή του Ερντογάν, ενώ μια άλλη βρετανική εταιρεία που εδρεύει στο Μπράιτον, εξακολουθεί να προμηθεύει την Τουρκία με εξαρτήματα εκτοξευτήρων πυραύλων στα τουρκικά drones.