Breaking News

Το παραδέχτηκαν οι Τούρκοι “Έχουμε την πιο αδύναμη αεράμυνα σε όλη την περιοχή”

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk έκανε λόγο για «καταστροφή» της εξωτερικής πολιτικής υπό τον Ερντογάν, κατηγορώντας τον για απομόνωση της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ «παραδέχτηκε» ότι η Τουρκία διαθέτει την πιο αδύναμη αεράμυνα αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

«Κατέστρεψαν την εξωτερική πολιτική. Πάντα βλέπαμε την εξωτερική πολιτική ως εθνική πολιτική. Ιδιωτικοποίησαν τις εξωτερικές υποθέσεις. Τώρα ο Ιμπραχίμ Καλίν εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι εκτός υπουργείου Εξωτερικών. Η εξουσία ανήκει στον Ερντογάν».

«Έβαλαν την Τουρκία στο βάλτο της Μέσης Ανατολής. Θα δώσουμε άμεσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών, στις πρεσβείες στη Συρία και την Αίγυπτο. Θα πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε ειρήνη. Θα πούμε ότι δεν θέλουμε σύγκρουση με τη Συρία. Η Τουρκία είναι η πιο ισχυρή χώρα στην περιοχή. Θα είμαστε μαζί. Θα αποτρέψουμε την αιματοχυσία εκεί».

«Το πρόβλημα της Ουκρανίας και της Κριμαίας δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους Τατάρους της Κριμαίας. Θα φτιάξουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ, φυσικά θα υπερασπιστούμε το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης. Το ίδιο και για τη Λιβύη», εξήγγειλε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε επίσης για τη σκοπιμότητα της αγοράς του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο έχει βάλει σε πολλούς διπλωματικούς μπελάδες την Τουρκία με τη Δύση.

«Γιατί αγόρασαν τους S-400; Θα μας επιτεθούν μήπως η Ελλάδα, το Ιράκ ή η Συρία; Το πήραμε ως αντάλλαγμα για το (ρωσικό) αεροπλάνο, που καταρρίψαμε», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο πρόεδρος του CHP κατέδειξε τις ελλείψεις της Τουρκίας στον τομέα της αεράμυνας υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα εφοδιασμού νέας τεχνολογίας αεροσκαφών.

«Το σύστημα αεράμυνας μας είναι πολύ αδύναμο αυτή τη στιγμή, όλος ο κόσμος το γνωρίζει. Το πιο αδύναμο σύστημα αεράμυνας σε αυτή την περιοχή το έχει η Τουρκία. Δεν μας δίνουν ανταλλακτικά για τα F-16. Δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F-35. Θα αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική 180 μοίρες», υποσχέθηκε.

Ο Κιλιτσντάρογλου έδειξε παράλληλα κι ένα φιλο-ευρωπαϊκό προφίλ, προκειμένου να προσεγγίσει επενδύσεις.

«Θα υιοθετήσουμε τα πρότυπα της ΕΕ. Μόλις μας δεχτεί η ΕΕ θα το κάνουμε με τη θέλησή μας», είπε.

Ο πρόεδρος του CHP προέβλεψε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2022, δίνοντας μέχρι και ημερομηνία, το Σεπτέμβριο.

«Η μεγάλη Τουρκία θα αναδυθεί σε 5 χρόνια. Σε 6 μήνες θα γυρίσουν οι τροχοί. (Ο Ερντογάν) Γνωρίζει ότι η αποχώρηση από την εξουσία θα έχει σοβαρό κόστος για αυτόν. Το κράτος δεν κυβερνάται με άγχος. Αναμένω εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

«Δεν μπορούν να τα φέρουν πέρα με την οικονομία. Η μεγαλύτερη ληστεία της Τουρκίας έγινε μεταξύ 20 και 27 Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς που αγόρασαν δολάριο, έχασαν μετά. Χάρη στον κ. Νεμπάτι (σ.σ. υπουργός Οικονομικών) που το έκανε γνωστό στην κοινή γνώμη. Από εκεί μάθαμε ότι ‘οι μικροί αποταμιευτές υπέστησαν απώλειες’. Η δημιουργία κλίματος φόβου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προκαλέσει ένταση στη χώρα.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στην αντιπολίτευση, όταν αναλάβει την εξουσία, ενώ έκανε λόγο για «πρωτόγνωρο αίσχος» στη χώρα.«Έχω αφιερώσει 27.5 χρόνια στο κράτος, τέτοιο αίσχος δεν έχω ξαναδεί», ανέφερε.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

27 Μαρ 2019 1.17 μμ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ.…

28 Ιαν 2020 8.42 πμ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος…

18 Ιούλ 2020 3.28 μμ

Η Τουρκία προχωράει στην…

24 Φεβ 2020 11.12 πμ

Ο Χάλιντ αλ Μάτζουμπ, εκπρόσωπος…

21 Δεκ 2021 2.15 μμ

«Αν η παγκόσμια αυτοκρατορική…

11 Ιαν 2020 12.19 μμ

Άμεση ήταν η αντίδραση…