Breaking News

Στη Βουλή το νέο πακέτο – «μαμούθ» με αγορές F-35 και φρεγατών

Η προμήθεια των μαχητικών F-35 δεν είναι το μόνο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, αλλά και το σχέδιο ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων αμερικανικών φρεγατών τύπου «Constellation».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας θα παρουσιάσει σήμερα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής την αμερικανική πρόταση (επιστολή προσφοράς και αποδοχής (LOA: Letter of Offer & Acceptance) η οποία παραλήφθηκε στις 10 Απριλίου 2024) για την προμήθεια μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, «έως 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35».

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται σε πρώτη φάση να προχωρήσει στη δημιουργία μιας μοίρας F-35- Block 4, έκδοση που δίνει τις μέγιστες δυνατότητες στο υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την αγορά 20 μαχητικών, τo συνολικό κόστος της οποίας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο –και δεδομένων των δημοσιονομικών περιθωρίων– θα εξεταστεί αν θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην προμήθεια επιπλέον 20 μαχητικών F-35. Πάντως ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος παραμένει ακόμη άγνωστος, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών του Πενταγώνου, αναμένεται μετά το 2025.

Η προμήθεια των F-35 δεν είναι το μόνο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, αλλά και για το σχέδιο ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων αμερικανικών φρεγατών, τύπου «Constellation».

Πρόκειται για πρόγραμμα υψηλού κόστους το οποίο αφορά την επόμενη μέρα του Πολεμικού Ναυτικού και, όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του Π.Ν., σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει τη συμμετοχή της, η επιλογή της θα συνιστά μια ουσιαστική στροφή προς τα αμερικανικά πλοία επιφανείας.

Σημειώνεται ότι μετά τη δεκαετία του 1980, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό με μονάδες που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ, στην επιτροπή της Βουλής θα παρουσιαστεί επίσης το πρόγραμμα απόκτησης τεσσάρων μη επανδρωμένων ελικοπτέρων «Camcopter S-100» κατασκευής της αυστριακής εταιρείας Schiebel, τα οποία θα τοποθετηθούν στις γαλλικές φρεγάτες «Belharra», ενώ θα γίνει γνωστό και το περιεχόμενο της σύμβασης για την αγορά ηλεκτρομηχανών για τις τορπιλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι μια δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα (…) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας, την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Τονίζεται επίσης ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

25 Ιαν 2022 1.05 μμ

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά…

09 Δεκ 2021 3.38 μμ

«Το φυσάνε και δεν κρυώνει»…

04 Ιούν 2021 1.12 μμ

Η Lockheed Martin Corp στοχεύει…

29 Δεκ 2021 12.50 μμ

Το αμερικανικό Υπουργείο…

27 Σεπ 2020 10.24 πμ

Με αφορμή την πρόσφατη…

09 Ιούν 2021 9.55 μμ

Ένα ασυνήθιστο συμβάν…