Σημαντικά Νέα

Σκόπια & Αλβανία: Γιατί δεν έχουν θέση ακόμη στην Ε.Ε..;

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ε.Ε. Ωστόσο, το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: είναι έτοιμη η Ένωση να τις δεχτεί ως νέα μέλη, καθώς δεν υπάρχουν εχέγγυα για το σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρώπη σε τούτη την περίοδο της κρίσης λόγω κορωνοϊού αναζητάει λύσεις που αφορούν την μελλοντική της πορεία. Η πρόσφατη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ένα χτύπημα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού θεσμού, ενώ η έξαρση του φαινομένου του μεταναστευτικού προς τα ενδότερα της γηραιάς ηπείρου, οδηγεί περαιτέρω σε κλειστά σύνορα.

Άλλωστε, σύμφωνα και με την έρευνα του οργανισμού «ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ», οι Έλληνες σε ποσοστό άνω του 40% εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις ευρωπαϊκών κρατών από την Ένωση, καθώς το γεγονός της πανδημίας φανέρωσε τις πραγματικές προθέσεις των κρατών. Επί παραδείγματι, η Γερμανία αρνήθηκε τη συνεργασία για έκδοση του ευρω-ομολόγου, ενώ η Ιταλία που χτυπήθηκε περισσότερο από τον ιό, με τη σειρά της διαμαρτυρήθηκε, καθώς δεν βλέπει την Ευρώπη να στέκεται στο πλευρό της.

Από την άλλη, τόσο η Αλβανία όσο και τα Σκόπια δεν φαίνεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ε.Ε. Η Αλβανία αφενός, γιατί η κυβέρνηση του Έντι Ράμα κατηγορείται συχνά για αυταρχισμό, ενώ οι Τσάμηδες κατέχουν θέσεις κλειδιά σε θέσεις εξουσίας. Παράλληλα, η Ελληνική Εθνική Κοινότητα υποστηρίζει ότι καταπατώνται τα εθνικά, θρησκευτικά, εκπαιδευτικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματά της.

Τέλος, ούτε το κράτος των Σκοπίων χαρακτηρίζεται από μία ομαλότητα του δημοκρατικού του βίου, καθώς η αλβανική κοινότητα, ήτοι το 25%, που διαβιεί εκεί, λειτουργεί εθνικιστικά. Με άλλα λόγια, το σύνολο των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων που το αποτελούν, συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα και ως εκ τούτου, δεν ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

20 Ιαν 2020 2.12 μμ

Η συζήτηση που ξεκίνησε…

27 Ιούλ 2020 12.50 μμ

Νέο μέτωπο ανοίγει η Άγκυρα…

07 Φεβ 2020 9.35 πμ

Ο στρατιωτικός αναλυτής…

12 Ιαν 2020 11.25 πμ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού…

29 Νοέ 2019 3.56 μμ

Αδιαμφισβήτητα η γειτονική…

30 Νοέ 2019 9.29 μμ

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας…