Breaking News

“Πρόταση βόμβα” των ΗΠΑ: μας δίνουν 20 μαχητικά Stealth F-35 με κόστος 3,5 δις δολάρια

Η αρχική συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα με την παραγγελία 100 μαχητικών F-35 είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στη HAF, αφού τυχόν απόκτηση των αεροσκαφών 5ης γενιάς από τους γείτονες θα σήμαινε τεράστια ανατροπή στους αεροπορικούς συσχετισμούς και συνολικά στην ισορροπία δυνάμεων.

Τα «χαρτιά» τους άνοιξαν πριν από μία εβδομάδα στο Αεροπορικό Επιτελείο οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για το πρόγραμμα του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Και αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ όχι απλά είναι έτοιμη να βάλει την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία στην «τροχιά» του πανίσχυρου αεροσκάφους, αλλά ήρθε στην Αθήνα με συγκεκριμένη πρόταση, ουσιαστικά απάντηση στο Ελληνικό ενδιαφέρον.

Η πρόταση των Αμερικανών προς την Ελλάδα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες 20 μαχητικά F-35 Lightning II με το κόστος απόκτησής τους να αγγίζει τα 3,5 δις δολάρια. Στο ποσό περιλαμβάνονται οι απαραίτητες υποδομές τόσο στην Αεροπορική Βάση, η οποία θα φιλοξενήσει τα Stealth αεροσκάφη όσο και συνολικά στα συστήματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των μαχητικών στην Ελληνική αεράμυνα.

Ο οπλισμός των αεροσκαφών δεν περιλαμβάνεται στο ποσό, αφού άλλωστε η επιλογή των όπλων που θα μπουν στη «φαρέτρα» των αεροσκαφών θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

Με δεδομένο το «πράσινο» φως που έχουν ανάψει οι Αμερικανοί αν η Ελλάδα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα, το πρώτο από τα είκοσι μαχητικά F-35 πρόκειται σύμφωνα με τον σχεδιασμό να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2026, ενώ το τελευταίο θα παραληφθεί πέντε χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2031.

Με την επίτευξη της συμφωνίας θα «τρέξει» άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης, αλλά και η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, έτσι ώστε όταν το 2026 θα αποκτηθεί το πρώτο Stealth μαχητικό όλα να είναι έτοιμα τόσο σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού – τεχνικοί και ιπτάμενοι – όσο και υποστήριξης.

Το κλιμάκιο των Αμερικανών οι οποίοι αποτελούν  μέλη του προγράμματος JPO (Joint Programme Οffice) της USAF που αφορά το Stealth μαχητικό F-35, αλλά και της αρμόδιας επιτροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς SAF/IA (Secretary of the AirForce-International Affairs) ενημέρωσαν, αναλυτικά το Αεροπορικό Επιτελείο για τις δυνατότητες του αεροσκάφους, την δικτυοκεντρική του φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο θα «κουμπώσει» στην Ελληνική αεράμυνα, ειδικά έπειτα από την αναβάθμιση των 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Tαυτόχρονα, οι Αμερικανοί απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Αεροπορικό Επιτελείο, το οποίο δεν κρύβει εδώ και αρκετά χρόνια την επιθυμία του να εντάξει το Stealth αεροσκάφος στο οπλοστάσιο των Ελληνικών  «γερακιών».

Πάντως, με πρώτη κίνηση για την απόκτηση των  εικοσιτεσσάρων Γαλλικών  «ριπών» Rafale, σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Με το δημοσιονομικό να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο-εξετάζονται  τρόποι μέσω διακρατικής FMS (Foreign Military Sales) συμφωνίας – αν η Αθήνα αποφασίσει να κάνει τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα που θα την δώσει την απόλυτη αεροπορική υπεροχή.

  • Φοβερή προσφορά! Μόλις 175 εκατομμύρια το κάθε αεροπλάνο. Όταν η επίσημη τιμή του σε άλλες χώρες είναι 100 φουλ οπλισμένο.
    1.5 δις για μεταφορικα, τελωνείο και τσεπωμα.
    Κάτσε μην είναι και μεταχειρισμένα

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

06 Ιαν 2020 12.43 μμ

Ο κ. Michael Doran νυν συνεργάτης…

19 Ιαν 2020 9.29 πμ

Το υπουργείο Άμυνας των…

10 Ιαν 2020 2.10 μμ

Πριν από λίγες ημέρες…

09 Ιούν 2021 9.55 μμ

Ένα ασυνήθιστο συμβάν…

24 Δεκ 2019 11.51 πμ

Η Κίνα απευθύνοντας κάλεσμα…

03 Φεβ 2022 3.46 μμ

Ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο…