Breaking News

Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Γερμανία “αναδιπλώνεται” απέναντι στην Τουρκία

Αναδίπλωση απέναντι στην Τουρκία φαίνεται ότι επιχειρείται από τη Γερμανία, όπως έδειξε η σιωπή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό όταν ο τελευταίος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Ερωτηματικά προκαλεί η γερμανική στάση σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τα ελληνοτουρκικά. Δημοσίευμα από τη Süddeutsche Zeitung που κατά καιρούς απηχεί θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται με κριτική διάθεση στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα ανέφερε η κίνηση ότι παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και πως έτσι μπορεί «να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία».

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σιωπή του Γερμανού ΥΠΕΞ, ενώπιων του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, την ώρα που έκανε λόγο για ελληνικές ευθύνες, αν η Ελλάδα επιμένει να μην συνεργάζεται, θέτει στο τραπέζι το ερώτημα, αν η Γερμανία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντώντας -δια του εκπροσώπου του-, ανέφερε ότι η Γερμανία δεν έχει εκφράσει επιφυλάξεις απέναντι στη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

«Σε κάθε περίπτωση παραμένει αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Το ίδιο έχει κάνει και η Γερμανία με τα δικά της ύδατα, οπότε θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση αν εξέφραζε οποιαδήποτε αντίδραση ή δυσαρέσκεια» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Γιατί δεν αντέδρασε ο Μάας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προχώρησε προ λίγων 24ώρων σε «εμπρηστικές» δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, στις οποίες ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δεν αντέδρασε, αν και βρισκόταν στο ίδιο πάνελ μαζί του:

«Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες της, κάνει βήματα που παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX χωρίς να κάνει εκεί οτιδήποτε. Είδαμε και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Εμείς ξέρουμε τον σκοπό αυτών των κινήσεων. Θέλουν να προβοκάρουν την Τουρκία, να κάνουμε παρόμοια βήματα και θα πουν στην Ευρώπη “δείτε, η Τουρκία συνεχίζει τα αρνητικά της βήματα” και θα ζητήσουν κυρώσεις».

Ένας από τους λόγους μη αντίδρασης του Γερμανού ΥΠΕΞ ήταν ότι πρακτικά οι Γερμανοί φοβούνται την Τουρκία, υποστηρίζει ο Κώστας Υφαντής, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Η Γερμανία εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα απέναντι στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει από τη μια πλευρά, επειδή οι Γερμανοί δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν απέναντι στην Τουρκία και φοβούνται τις αντιδράσεις τους. Από την άλλη, η Γερμανία επιθυμεί να διατηρεί κανάλι επικοινωνίας με τους Τούρκους, εξαιτίας των ανεπτυγμένων οικονομικών τους σχέσεων» εξηγεί ο κ. Υφαντής.

Σημειώνεται ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Γερμανία έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια Τούρκων πλέον, κατοικούν στη Γερμανία. Κάποιοι εξ αυτών είναι απόγονοι των πρώτων Τούρκων μεταναστών των προηγούμενων δεκαετιών, ενώ άλλοι είναι Γερμανοί πολίτες.