Το Ισραήλ συνεχίζει να τηρεί αυστηρή στάση απέναντι στις ανθρωπιστικές αποστολές που προσπαθούν να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας. Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στον στρατό να εμποδίσει το πλοίο “Μαντλίν”, το οποίο ανήκει στον οργανισμό Συνασπισμός Στολίσκου Ελευθερίας (FFC), να φτάσει στα παράλια της περιοχής. Στο πλοίο επιβαίνει, μεταξύ άλλων, και η γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.
“Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού”, τόνισε ο Κατς, προσθέτοντας ότι ο στόχος του μπλόκου είναι να αποτραπεί η μεταφορά όπλων στη Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση.
Εν τω μεταξύ, η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ανεστάλη προσωρινά από τον οργανισμό GHF, καθώς φέρεται να δέχτηκε απειλές από τη Χαμάς. Το GHF, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, διέκοψε τις επιχειρήσεις του για μία ημέρα, ενώ αργότερα ανακοίνωσε ότι δύο κέντρα του θα επαναλειτουργήσουν. Η Χαμάς αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, ενώ κατηγόρησε την οργάνωση ότι απέτυχε επιχειρησιακά.
Το GHF, από την έναρξη της δράσης του στις 26 Μαΐου, έχει διανείμει 9 εκατομμύρια γεύματα, ωστόσο αναφέρει σοβαρές ελλείψεις ασφάλειας και καυσίμων. Παλαιστινιακές πηγές δηλώνουν ότι δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν κοντά σε κέντρα διανομής, γεγονός που ερευνάται από τον ισραηλινό στρατό.
Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη βοήθεια που επιτρέπεται από το Ισραήλ “σταγόνα στον ωκεανό”, ενώ κατηγορεί το GHF ότι στρατιωτικοποιεί την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης. Το Ισραήλ από την άλλη επισημαίνει ότι οι μεταφορές γίνονται με ασφάλεια, αν και απορρίπτονται αιτήματα πρόσβασης από τον ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας της Γάζας, Μαχμούντ Μπασάλ, ως ενεργό μέλος της Χαμάς, γεγονός που ο ίδιος διέψευσε λέγοντας πως η αποστολή του περιορίζεται στη μεταφορά τραυματιών.
Σε άλλη εξέλιξη, το Ισραήλ πραγματοποίησε στρατιωτικό πλήγμα σε στόχο της Χαμάς στη Συρία, ανταποκρινόμενο, όπως είπε, σε ρίψεις ρουκετών από συριακό έδαφος. Η Δαμασκός δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν απαιτώντας την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός. Η οργή του λαού εντείνεται, με πολλές οικογένειες να κατηγορούν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι θυσιάζει τους ομήρους για πολιτικούς λόγους.