Breaking News

Α. Μεσόγειος: Γεωπολιτικό «πόκερ» για την ενέργεια – Το κοινό μέτωπο κατά της Άγκυρας – H σημασία του αγωγού EastMed

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με «το γεωπολιτικό πόκερ» που διαδραματίζεται στην ευρύτερη και νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και η Ιταλία, σύμμαχες χώρες, ετοιμάζονται να «κινήσουν» τη διαδικασία, που αφορά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed».

Πιο συγκεκριμένα, στις 2 Ιανουαρίου 2020 θα λάβει χώρα η υπογραφή της εν λόγω διακρατικής συμφωνίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Χριστοδουλίδη και Βενιαμίν Νετανιάχου, η οποία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της Ιταλίας.

Μία τέτοια εξέλιξη αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένδειξη υψίστης σημασίας, καθώς μπορεί να ερμηνευτεί ως «σκληρή απάντηση» της τετραμερούς απέναντι στις ήδη εντεινόμενες προκλήσεις της Άγκυρας και της Τρίπολης μετά από την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης.

Παράλληλα, έχοντας ο πρωθυπουργός της χώρας στα χέρια του την υπογεγραμμένη συμφωνία για τον αγωγό, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, επιδιώκοντας και την στήριξη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσπάθειες προώθησης και επέκτασης του νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα μετέφερε 10 έως 20 δισ. κ.μ. ετησίως από το Τελ Αβίβ προς την Ευρώπη, διαμέσου Ελλάδος και Ιταλίας, είχαν παγώσει το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ρώμη κωλυσιεργούσε. Ωστόσο, πλέον είναι φανερό πως και εκείνη επιθυμεί πλέον τη συνέχιση του έργου, ενώ φαίνεται πως την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται τεχνικές προσαρμογές στο διακρατικό σχέδιο της συμφωνίας, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Ιταλία.

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed

Ο αγωγός Eastern Mediterranean (ή απλούστερα EastMed) θα μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο 10 δισ. κυβ. μέτρων σε ετήσια βάση από τις πηγές της Α. Μεσογείου στην Ευρώπη, διαμέσου της Ελλάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως θα ακολουθήσει υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, κατόπιν προς το νησί της Κρήτης και στη συνέχεια μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, θα καταλήγει στη γειτονική Ιταλία.

Θα έχει μήκος 1.900 χιλιόμετρα και θα είναι βυθισμένος σε αρκετά μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές και δύσκολες τεχνικές λεπτομέρειες. Η συγχρηματοδότηση του έργου ξεκίνησε το 2015 έως και το 2018 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το σύνολο των μελετών που πραγματοποιήθηκαν εγγυώνται την τεχνική εφικτότητα, την οικονομική βιωσιμότητα, αλλά και την εμπορική ανταγωνιστικότητα του αγωγού.

Ποια τα οφέλη για την Ελλάδα

Το πρακτορείο «Reuters» κάνει λόγο για τα οφέλη που θα μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από ένα τέτοιο εγχείρημα, μέσω από το οποίο εκφράζονται οι ελληνικές φιλοδοξίες να καταστεί η χώρα ως «κόμβος» μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως ο εν λόγω αγωγός θα προχωρήσει κανονικά, ό,τι και αν λέει ο Τούρκος Πρόεδρος, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για ένα τέτοιο εγχείρημα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η προσπάθεια αυτή δεν συνιστά αντίδραση στην Τουρκία, αλλά αφορά τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ενίσχυση της οικονομίας, ενώ αποτελεί και μία εξέχουσα ενεργειακή ενδυνάμωση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης. «Με άλλα λόγια, είναι τα πρώτα θετικά βήματα και προσκαλούμε όλους εκείνους που επιθυμούν να συμμετάσχουν, με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν με το ευρύτερο πλαίσιο».

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

17 Ιαν 2020 9.13 πμ

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο…

31 Δεκ 2019 2.53 μμ

Τελευταία ημέρα του 2019…

16 Ιαν 2020 10.22 πμ

Σημαντικές χαρακτηρίζονται…

18 Οκτ 2023 3.59 μμ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου…

22 Ιαν 2020 11.12 πμ

Ο Κυριάκος Κούσιος, κυβερνητικός…

28 Ιαν 2020 1.13 μμ

Η ρωσική εταιρεία «Γκάζπρομ»…