Breaking News

Κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ: «Τουλάχιστον 5 χώρες αναμένεται να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος τον Μάιο»

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ στο περιθώριο της ειδικής συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη μέλη αναμένεται να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση μέχρι τα τέλη Μαΐου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Μάλτα.

Πιο αναλυτικά, στην εν λόγω συνάντηση μεταξύ των Ευρωπαίων και Αράβων αξιωματούχων συζητήθηκε η κοινή εταιρική σχέση για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης είπε πως:

«Αν θέλουμε να προωθήσουμε αυτή τη λύση των δύο κρατών, δεν θα συμβεί από τα μέρη. Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί σε αυτό το σημείο και δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν την απαραίτητη ηγεσία».

«Πιστεύω λοιπόν ότι μια αραβοευρωπαϊκή ηγεσία είναι το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε δηλώσεις του είπε πως η χώρα του θα αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση μέχρι τον Ιούλιο, ενώ η Μάλτα, μαζί με τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, έχουν ήδη συμφωνήσει να «κάνουν τα πρώτα βήματα» προς την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης των Παλαιστινίων.

Πάντως το Ισραήλ αντέδρασε, κατηγορώντας στη συνέχεια τις τέσσερις χώρες ότι προσφέρουν ένα «βραβείο για την τρομοκρατία» που θα μείωνε τις πιθανότητες μιας διαπραγματευτικής επίλυσης της σύγκρουσης στη Γάζα. Μάλιστα, το Φεβρουάριο η Κνεσέτ (κοινοβούλιο του Ισραήλ) ψήφισε υπέρ της δήλωσης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε «μονομερή» αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η ισραηλινή θέση παραμένει σταθερή και οποιαδήποτε μόνιμη συμφωνία με τους Παλαιστινίους πρέπει να επιτευχθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών και όχι μέσω διεθνών υπαγορεύσεων.

Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.