Σημαντικά Νέα

Η Τουρκία στέλνει το “Γιαβούζ” για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, που έχει δοθεί στην TOTAL & ENI

Οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, θυμίζοντας διαρκώς στη χώρα μας, στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πως η γείτονα δεν θα διστάσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή.

Αυτή τη φορά η Άγκυρα κοινοποίησε ότι πρόκειται να αποστείλει το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» εντός των πλαισίων της οριοθετημένης ΑΟΖ στα νότια της Κύπρου, σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε Navtex, δεσμεύοντας την περιοχή, που αφορά το θαλάσσιο οικόπεδο 8 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, το οποίο έχει δοθεί στη γαλλική εταιρεία «TOTAL και την ιταλική «ENI», αρχής γενομένης της 18ης Ιανουαρίου μέχρι και της 24ης Μαΐου, με σκοπό την διεξαγωγή γεωτρητικών διαδικασιών υπό τη συνοδεία των τουρκικών σκαφών «OSMAN BEY» και «ORHAN BEY».

Η τουρκική Navtex

Στην εν λόγω περιοχή το ωκεανογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» επιχειρεί εδώ και μήνες τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε τη μετάβαση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο στόχο, που έλαβε την ονομασία «Λευκωσία 1».

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει προχωρήσει και σε άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή βορειοδυτικώς της Πάφου, στο οριοθετημένο θαλάσσιο οικόπεδο 7, αλλά και νοτίως της Καρπασίας, όπου το γεωτρύπανο «Φατίχ» πρόσφατα αποχώρησε, με κατεύθυνση το λιμάνι της Φοινίκης.

Πάντως στα τέλη Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η γεώτρηση των εταιρειών TOTAL και ENI στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός απροόπτου.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

21 Ιαν 2020 1.31 μμ

Ο γεωπολιτικός αναλυτής…

15 Απρ 2020 5.34 μμ

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις…

16 Ιαν 2020 12.51 μμ

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης…

02 Ιαν 2020 5.37 μμ

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας…

07 Φεβ 2020 11.52 πμ

Ο Θεόδωρος Καρυώτης, πατέρας…

07 Μαρ 2019 10.43 πμ

Ο Θανάσης Δρούγος Γεωστρατηγικός…